2024. április 19., péntek

A társulati összjáték díjjal jár

Venczel Valentin: megtiszteltetés és visszaigazolás az Újvidéki Színház számára a két elismerés
A POSZT-on kiérdemelt két díj

Az Újvidéki Színház két elismeréssel tért haza a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozóról (POSZT). A versenyprogramban a Danilo Kiš-darabbal vett részt az Újvidéki Színház társulata, a Borisz Davidovics síremléke című előadásért a legjobb társulati összjáték díjat érdemelte ki, Marjan Nećak pedig a legjobb színházi zene díjat hozta el. Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója elmondta, a Pécsi Országos Színházi Találkozó egy olyan találkozó, amely az Újvidéki Színház szemszögéből és értékrendszere szerint, egyike a legjelentősebb színházi szakmai találkozóknak.
– A POSZTon való szereplés a jelenlegi színvonalnak a nagyon fontos jelzője. Számunkra a POSZT-meghívás indikátora annak, hogy az egyetemes magyar színjátszás vonatkozásában jelenleg hol tartunk, mennyit számítunk. Csak emlékeztetésként mondom, hogy 2013 óta az Újvidéki Színház a POSZTon négyszer szerepelt és a mostani kettővel, hét díjat hozott el. Számunkra ez a fesztivál nagyon fontos, és amikor még jutalmaznak is bennünket, akkor ez hatalmas megtiszteltetés és öröm – vallotta az igazgató. Marjan Nećak egy igazi össz-színházi művész, aki a zene mellett dramaturgiával, rendezéssel is foglalkozik, valamint tanulmányokat is publikál. Neve a magyarországi körökben eddig kevésbé volt ismert.

Venczel Valentin


– Az előadóművészeti szférának egy jelentős zeneszerzőjéről van szó. Mondhatjuk azt, hogy a magyarországiaknak is alkalmuk adódott meghallgatni, megismerni Marjan Nećak munkásságát. A Borisz Davidovics síremléke című előadás zenéje volt az egyik megosztó téma a POSZTon. Egyeseknek nagyon tetszett, mások pedig nem tekintették jónak. Ez az elismerés épp azért fontos számunkra, mert ez a vita szakmai szinten is eldőlt – hangsúlyozta az igazgató. Elmondása szerint a másik kitüntetés, a legjobb társulati összjátékért járó díj elismerése annak, hogy az Újvidéki Színháznak a játékstílusa, a kollektív alkotáson alapuló színjátszó iskolája igenis felismerhető és jól működik.
– Nagyon boldog vagyok, amikor egy díj azt igazolja, hogy az Újvidéki Színháznak a játékstílusát az együvé tartozás érzésének kifejezése, a kollektív cselekvés jellemzi, hiszen már az Újvidéki Színművészeti Akadémián is nagy hangsúlyt fektetnek a kollektivitásra – mondta Venczel Valentin.