2024. április 24., szerda

Nyolc férfi

Parádés hangulatú évadzáró a szabadkai Népszínházban

Hangos nevetéssel és tapsviharral kísérte a közönség a szabadkai Népszínház magyar társulatának évadzáróját vasárnap. A Nyolc nő bűnügyi komédia rövidített zenés változatát adta elő – rendhagyóan – nyolc férfi. Az előadás családias hangulatban, telt ház előtt zajlott, ahol együtt nevetett, tapsolt és énekelt a közönség a színészekkel. A Robert Thomas műve alapján készült egyedi előadást Mezei Zoltán rendezte. Az előadásban fantasztikus alakítást láthattunk a színészektől, Kovács Nemes Andortól, Hajdú Tamástól, Baráth Attilától, Szilágyi Nándortól, Pálfi Ervintől, Csernik Árpádtól, Ralbovszki Csabától és Mezei Zoltántól.
Az előadást követően a gálaest vette kezdetét, ahol kihirdették az idei Pataki-díj várományosait, megköszönték a legkreatívabb munkatársak munkáját, a közönség szavazata alapján pedig kihirdették az évad színészét és színésznőjét.


Jászay Tamás magyarországi kritikus, aki az évadban 20 különböző vajdasági magyar színház bemutatóját nézte végig, értékelte a színházak munkáját. Elmondása szerint a vajdasági színházak nyitottabbak, bátrabbak, több közük van ahhoz a valósághoz, amelyről a színháznak beszélnie, gondolkodnia és gondolkodtatnia kellene. A színikritikus külön méltatta az Újvidéki Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, valamint a szabadkai Népszínház magyar társulatát.
– Színvonalas, igényes szórakozást és szórakoztatást lebecsülni a színház elleni vétségek egyik legnagyobbika. A szabadkai Népszínház magyar társulata klasszikust és kortársat egyaránt felmutató repertoárjában jó ízléssel mutat rá olykor arra, hogy a világ, amelyben élünk, néha híján van a humorérzéknek. Komor, groteszk, nem ritkán fájdalmasan ismerős, átélhető és átérezhető témák köré csoportosul a repertoár, amit egy jól összeszokott csapat mutat meg – hallhattuk a színikritikustól.
Az októberben átadásra kerülő Pataki-díj jelöltjei Béres Márta, Elor Emina, Mészáros Gábor, Nešić Máté és Pesitz Mónika.
A gálaesten felszólalt Miloš Stanković, a színház igazgatója is, aki kiemelte, hogy a színészek, a nehéz helyzetük ellenére is erőn felül teljesítenek, és megköszönte a színházba látogatók figyelmét.
A társulat ezt követően átadta Kulhanek Edinának és Kocsis Valériának az elismerést a kulisszák mögötti munkájukért, majd a közönség szavazatai alapján Baráth Attilának és Pesitz Mónikának átadták az év színésze és színésznője elismerést.