2024. március 29., péntek

Borisz Davidovics Kazahsztánban

A közönség állva tapsolt az Újvidéki Színház vendégjátékának Asztanában

Az Újvidéki Színház Közép-Ázsiában lépett fel a Borisz Davidovics síremléke című előadással a fővárosi rangjának huszadik évfordulóját ünneplő Asztanában megrendezett SAMGAU fesztiválon. A régió legjobb színházait Kazahsztánból, Oroszországból, Üzbegisztánból, Tadzsikisztánból, Türkmenisztánból tömörítő jeles fesztiválon Európából egyedül az Újvidéki Színház képviseltette magát.

A Borisz Davidovics síremléke (amely előadást a régióban már a ljubljanai DRAMAfesten és a POSZTon is láthatta a nagyérdemű, az utóbbin két díjat is kiérdemelt) egyedüli európai előadásként került be a fesztivál programjába két hónappal ezelőtt. A társulat június 13-án repült a föld legnagyobb tengerpart nélküli országának fővárosába, ahol az orosz kisebbségi színházban, a Makszim Gorkij Akadémiai Színház színpadán adhatta elő a Danilo Kiš kisregényéből készült, Alekszandar Popovszki rendezte produkciót.

Az előadást orosz felirattal és kazah hangalámondással tekinthette meg a nagyérdemű, és kivívta nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség figyelmét is. A közönség állva tapsolta meg a produkciót. Mindkét színház igazgatója, Kaszenov Jerkin és Venczel Valentin is megköszönte a remek fogadtatást, majd az újvidéki direktor átadta az Újvidéki Színház ajándékát, egy Vajdaságban készült citerát, amelyet Soltis Lehel, a színház művésze szólaltatott meg.

Az Újvidéki Színház Asztana város különdíját érdemelte ki a fesztiválon. A díj egy Asztana jelképét, egy naptornyot ábrázoló szobor.

A Borisz Davidovics síremlékét bizonyos számú magyar közönség is megtekintette. Magyarország rendkívüli és meghatalmazott kazahsztáni nagykövete, dr. Baranyi András oroszul és szerbül is szólt a publikumhoz az előadás előtt, majd a fogadáson méltatta az Újvidéki Színház társulatának munkáját. Szerbia kazahsztáni nagykövete, Vladan Matić is szólt a közönséghez, a fogadáson pedig arról tartott beszédet, hogy Danilo Kiš kisregénye milyen időszerűvé válik a társulat előadásában.

Az ASTANA20 programsorozat a város fővárosi státusának huszadik évfordulóját hivatott megünnepelni (ekkor, a Szovjetuniótól történő elszakadás apropóján került át a fővárosi tisztség Alma-Atától Asztana városához). A város azóta jelentős építészeti és kulturális fejlődésen ment át, és méltán nevezi magát a sztyeppe fővárosának. A kétharmad Európa nagyságú város színházi fesztiválja a baráti népeket és országokat hívta meg a rendezvényre, felölelve ezzel az ázsiai régió összes jelentős színházát.

A Makszim Gorkij Színház az ország legjelentősebb orosz nyelven játszó színháza (Kazahsztán két hivatalos nyelvet ismer el: a kazahot és az oroszt). A hazai közönség a tavaly novemberi Synergy fesztiválról ismerheti a társulatot, ahol nagy sikerrel adták elő a Mankurt: Az örök rab című előadást.

A rendezvény fődíját ugyancsak a Makszim Gorkij Színház érdemelte ki sajátos és nagyszerű Puskin-értelmezéséért, amely egy egyedülálló Jevgenyij Anyegin-előadásba torkollott.

Az Újvidéki Színház a Zsinórpadlás színházi portálon webnaplóban számol be az ott töltött négy napról.