2024. április 25., csütörtök

Szeged és Újvidék a viharkárok közös megelőzésén dolgozik

Rövid távú pontos előrejelzést ad a csapadék alakulásáról az a figyelőrendszer, amelyet Szeged és Újvidék közösen hoz létre egy határon átnyúló együttműködési program keretében.

Ezzel lehetővé teszik a hatékony kárelhárítást, és azt is kidolgozzák, hogyan lehet hasznosítani a nagy mennyiségű esővizet a város zöld területein. A projekt realizálásában részt vesz az Újvidéki Egyetem és az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke.

A klímaváltozás miatt térségünkben, így Szegeden és Újvidéken is egyre kevesebb a csapadék, viszont annál intenzívebb formában koncentrálódik. Ez főleg a városokban okozhat jelentős károkat. A probléma enyhítésének egyik útja az extrém csapadékok rövid távú előrejelzése, amely lehetővé teszi a hatékony kárelhárításra való felkészülést. A szegedi fél által kifejlesztett prognózis az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésének kiegészítése lesz majd. Úgy tervezik, hozzáigazítják a dél-alföldi és a vajdasági körülményeket, így a magyar és a szerb városra specializált, két napot előrevetítő jelzést tudnak adni. Mindezt kiegészítik egy figyelmeztető-rendszerrel, e-maillel vagy mobilapplikációval.

A projekt szegedi workshopján elhangzott: a lehullott csapadék kezelése szintén hangsúlyos probléma, mivel ez csak igen költséges építészeti megoldásokkal kezelhető. A közös szerb–magyar pályázat a lehulló csapadék hasznosítására is nyújthat megoldást megfelelő cselekvési terv kidolgozásával. A munka teljes költsége 231 millió forint, melyet 85 százalékban EU-s forrásokból fedeznek, a többit a két város költségvetése finanszírozza.