2022. december 6., kedd

A nemzetpolitika legsikeresebb kezdeményezései

Megtartották a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program 2017/2018-as szakaszának zárórendezvényét

A nemzetpolitika legsikeresebb kezdeményezéseinek nevezte a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-programot Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes tegnap Budapesten.

semjén Zsolt beszél, az asztalnál potápi árpád jános ül (Fotó: MTI)
semjén Zsolt beszél, az asztalnál potápi árpád jános ül (Fotó: MTI)

A kormányfő nemzetpolitikáért felelős helyettese a két program 2017/2018-as szakaszának záró rendezvényén kiemelte: a diaszpóra magyarságát felkaroló Kőrösi Csoma Sándor-programot öt éve, a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor programot három éve indították útjára, és mára minden „olajozottan és cizelláltan” működik. Semjén Zsolt kitért arra, hogy a korábbi kormányok idején  a diaszpóra egy kicsit mindig „mostohagyerek volt”, háttérbe szorultak az ottani magyarság szempontjai. Ezért is döntöttek úgy, hogy külön szervezetet, Magyar Diaszpóra Tanácsot hoznak létre, amelyben „nem a futottak még” kategóriában vannak az ő szempontjaik. A tanács delegáltjai részt vesznek a Magyar Állandó Értekezlet ülésein is, így  a diaszpóra az egyetemes magyarság  nemzetrészei között hasonló hangsúllyal jelenik meg – tette hozzá.

A  miniszterelnök-helyettes rámutatott: a sikerekhez szükség volt a Kőrösi Csoma Sándor-program
ösztöndíjasaira is.

A sikerhez arra is szükség volt, hogy az emigránsszervezeteket úgy alakítsák át, hogy azok minden magyar otthonává váljanak. Egyúttal pedig a fogadó- és mentorszervezeteknek is képesnek kellett lenniük az ösztöndíjasok fogadására – mondta Semjén Zsolt.

Hangsúlyozta: olyan sokrétű munka és küldetés, mint a két program esetében, nincs még egy, „valóban mindenesnek kell lenni”. Szükség van a magyar kultúra, a történelem tanítására, gasztronómiai ismeretekre, néptánctudásra, állampolgársági ismeretekre és egy nagy adag empátiára is.

A Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program ösztöndíjasai (Fotó: MTI)
A Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program ösztöndíjasai (Fotó: MTI)

Értékelése szerint mostanra „rendezett magyar világ van a diaszpórában”, az adott területen az ernyőszervezetek mondják meg, mi történjen, és a magyar kormány elfogadja iránymutatásaikat.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár arról beszélt, hogy 2013-ban a Kőrösi Csoma Sándor-program 47 ösztöndíjassal indult. A következő pályázatokat 225 hellyel hirdették meg, ebből 150 a Kőrösi Csoma Sándor-program és 75 a Petőfi Sándor-program ösztöndíjkerete. Ugyanakkor nemcsak számában, hanem minőségében is gyarapodik mindkét program évről évre – összegzett.

Az eredmények közé sorolta, hogy a Petőfi Sándor-program keretében újraindult Brassóban a magyar népzene oktatása, Prágához közel magyar tanfolyamot indítottak, többen kaptak állampolgárságot az ösztöndíjasok munkájának köszönhetően, Moldvában első osztályos magyar tankönyv született.

A Kőrösi Csoma Sándor-program keretében az ösztöndíjasok szerte a világban bekapcsolódtak a Mátyás király emlékévbe, gyermek- és családi programok indultak. Madridban erdélyi napot tartottak, Portugáliában virtuális könyvtár jött létre.

Kitért arra, hogy két új helyszínnel, Isztambullal és Kijevvel bővül a program.

A két program nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a magyar nemzet közösségei távol Magyarországtól meg tudják őrizni identitásukat, kultúrájukat, és a hagyományápolás területén jelentős eredményeket lehessen elérni – jelentette ki az államtitkár.