2024. április 20., szombat

A szépség belülről fakad, de egy kevés smink nem árt

Indiában kamatoztatja majd Szabadkán szerzett tudását Rayala Ashok Kumar

Ahol van akarat, ott út is van – tartja a közmondás. Ezt bizonyítja Rayala Ashok Kumar esete is, aki Indiából, Hyderabad városából érkezett Szerbiába, pontosabban Szabadkára, hogy részt vegyen egy sminktanfolyamon, melynek oktatója Liv Rideg, a Strandszépe fő sminkese. A szépségverseny szervezőivel Újvidékre is ellátogatott, és szerkesztőségünkbe is betért. Ez kiváló alkalomnak bizonyult, hogy interjút készítsünk vele, és megtudjuk, mi ösztönözte arra, hogy megtegye a mintegy 6000 kilométeres távot.

Rayala Ashok Kumar: Indiában szeretném népszerűsíteni az európai sminkelési stílusokat is (Dávid Csilla felvétele)

Rayala Ashok Kumar: Indiában szeretném népszerűsíteni az európai sminkelési stílusokat is (Dávid Csilla felvétele)

Mesélj magadról és arról, miért döntöttél úgy, hogy Szerbiába látogatsz?

– A sminkiparban dolgozom immár 20 éve. Indiában az egyik legnagyobb szórakoztató csatornának, a ZEE Networknek dolgozom. A sminkelésben és a stílustanácsadásban is van szerepem. A filmekben, tévéműsorokban, divatbemutatókon megjelenő színészeknek, modelleknek én készítem el a sminkjüket. Észak- és Dél-India sokban eltér egymástól. Észak-Indiában a szórakoztatóiparnak, a glamournak, azaz a ragyogásnak fontos szerepe van. Sajnos kevés iskolázott munkaerővel rendelkezünk, akik ebben az iparban dolgoznának. Az utóbbi 5–10 évben, a globális terjeszkedésnek, a közösségi oldalaknak, az internetnek, az utazási lehetőségeknek köszönhetően sok új ismeretségre tettem szert, tehetséges emberekkel találkoztam. A tapasztalatszerzéshez el kell hagyni a komfortzónánkat, ezt tettem én is. Nekivágtam a nagyvilágnak. Londonban befejeztem egy sminkelési főiskolát. Jártam New Yorkban is, de az ottani nagyon híres sminkmesterek túlságosan elfoglaltak, nem érnek rá arra, hogy valakit tanítsanak, valakivel foglalkozzanak. Figyelemmel kísértem az amerikai és az európai sminkmesterek munkáját, és így találtam rá Liv Ridegre (Lívia Rideg, szabadkai születésű, nemzetközileg elismert sminkes – szerk. megj.). Ő egy nemzetközi sminkverseny győztese. Lenyűgözött a technikája, és kimagasló személyiségekkel, jelentős cégekkel működik együtt. Hatalmas tapasztalata van. Dolgozott Dubajban, Párizsban, Londonban. Szerintem öt lépéssel mások előtt jár. Írtam neki, gratuláltam eddigi sikereihez. Meg is lepődtem, amikor azonnal válaszolt. Mondtam neki, hogy hajlandó vagyok meglátogatni, és tanulni tőle, ellesni a sminkelési szakma fortélyait. Szeretettel fogadott.

Kumar munka közben valahol Indiában

Kumar munka közben valahol Indiában

Mi a különbség az indiai és az európai sminkelési technika között?

– Indiában a hagyományoknak nagyon fontos szerepe van, és ez tükröződik a sminkben is. Tiszteletben tartjuk a kultúránkat, ami nem azt jelenti, hogy nem vagyunk nyitottak az újra, inkább azt mondanám, hogy elővigyázatosak vagyunk, nem szeretjük a magamutogatást. Indiában a nők nagy tiszteletet élveznek. De ugyanúgy vannak bizonyos szabályok, amelyeket ők is tiszteletben tartanak. A munkahelyen, irodában nem lehet kihívóan öltözködni. Indiában megvan az öltözködési szabályzat, melyet mindenki tiszteletben tart. Néha azt gondolom, hogy ennek is változnia kell, mert a tradíció vakon követése sem mindig előnyös. Az új generációk lassan változtatnak is rajta. A mozinak, a filmeknek fontos szerepe van hazámban. Mi hetente legalább két filmet megnézünk a moziban. A filmekben a színészeknek mindig gyönyörű a sminkjük, és ez a sminkelési irányzat jellemzi valójában Indiát. Szeretném népszerűsíteni az európai, amerikai sminkelési stílusokat is, hiszen teljesen különböznek az indiaitól. Ezért döntöttem úgy, hogy egy ideig félreteszem a munkám, és ismét beállok diáknak. Szeretnék utazni, tanulni, új technikákat elsajátítani. A szerzett tudást pedig visszavinni közösségembe, hiszen Indiában sok tehetséges fiatal van, de nem adatik meg nekik a lehetőség a tanuláshoz. Szeretnék másokon segíteni.

Gondolod, hogy a sminkelés ennek egyik módja?

– Miért ne lenne az? A szépségipar a leggyorsabban fejlődő és terjeszkedő iparágak egyike. Ez egy igen keresett szakma Indiában. Hosszú távú munkalehetőséget biztosít. A vágyam az, hogy tanítsak, segítsek embertársaimnak, hogy jobb életlehetőségre tegyenek szert. Nem pénzt, hanem tudást akarok nekik nyújtani. A tudással megváltoztathatják az életüket. Szeretnék falakat dönteni és hidakat építeni. Sokat küzdöttem életem folyamán. Hatéves voltam, amikor árva maradtam, és a tanulás volt az, ami mindig erőt adott. Indiában négy mesterképzést fejeztem be, újságírást, matematikát, szociológiát és biotudományt. A doktorit is tervezem. De nem vagyok megelégedve csak a diplomákkal, fontosnak tartom a gyakorlati tapasztalatot is. Az indiaiak szorgalmas emberek, szeretünk dolgozni. Nem ismerjük a hétvégi pihenés fogalmát, nálunk nincs szombat és vasárnap. Amikor pihenni akarunk, akkor egy hónap szabadságot veszünk ki, de előtte 11 hónapig keményen dolgozunk. Én már 13 éves korom óta dolgozom, és közben állandóan tanulok is. Egy belső hang mindig azt mondogatja, hogy tanulj, tanulj, tanulj! A munkámból kifolyólag Indiában már ismernek az emberek, mondhatom, hogy valamelyest híres személyiség vagyok, de ezt mind kemény és produktív munkával értem el. Az újságírás is érdekel, de a művészet jobban vonz. A sminkelés pedig egyfajta művészet, így a szépségiparban találtam magamra. Egy új márkán dolgozom, melynek az Alankar-The divine bride in you nevet adtam. Azt a tudást, amit Livtől kapok, szeretném kamatoztatni Indiában, valamint nemzetközi foglalkozásokat és további együttműködést tervezünk.

Szerinted kire lehet azt mondani, hogy szép?

– A szépség nem az, amit látunk, a szépség belülről fakad. A magabiztosság is egyfajta szépség. A mosoly is egy erős fegyver. Ha valaki mosolyog, már a fele sminkje kész. A smink nem segít azon, aki nem jó ember. Ha az ember tükörbe néz, és egy elégedett, magabiztos személy tekint vissza rá, az az igazi szépség. A szépség az ember karakteréből is fakad, és abból, ahogyan viselkedik másokkal. Ha az embernek pozitív a kisugárzása, csillognak a szemei és kellemes a hangja, akkor az a személy gyönyörű.