2024. április 18., csütörtök

A VaMADiSZ várja a leendő egyetemistákat

A Vajdasági Magyar Diákszövetség kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az egyetemi karok űrlapjain feltüntetésre kerülnek-e a nyelvválasztási lehetőségek

Az Újvidéki Egyetem karain a felvételi vizsgákra való jelentkezésre 2018. június 20. és 22. között kerül sor. A Vajdasági Magyar Diákszövetség ehhez kapcsolódóan 2018. június 20. és 22. között ismét megtartja a "Help Me!" nevű felsőoktatási beilleszkedési programjának első körét.

Fotó: Archív

Fotó: Archív

Az újvidéki egyetemi városnegyedben a gyalogos körforgalomnál (a Műszaki Tudományok Kara és a Technológiai Kar sarkán, ahol a könyvárusok is megtalálhatóak) egy stand kerül felállításra mind a három napon 8 és 13 óra között. Ennél a standnál aktivistáik várják a felvételi vizsgára jelentkező végzős középiskolásokat, hogy segítségükre legyenek a tájékozódásban, a szükséges dokumentációk kitöltésében és az ügyintézésben is. Aktivistáik szükség szerint az egyetemi karok tolóablakainál, a postán és minden egyéb helyen segítenek a jelentkezőknek. Sok fiatal számára ez lesz az első olyan önálló lépés, amikor egy nagyvárosban szerb nyelven kell ügyeket intézni, ráadásul ennek sikerességétől függ, hogy beléphetnek-e a felsőoktatás kapuján.

A Vajdasági Magyar Diákszövetség kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az egyetemi karok űrlapjain feltüntetésre kerülnek-e a nyelvválasztási lehetőségek, összhangban a tartományi parlament rendeletével. Külön figyelemmel kíséri majd a Jogtudományi Kar tolóablakainál zajló eseményeket és további jogszegés esetén megteszik a szükséges intézkedéseket.

A szervezet célja az, hogy az idősebb magyar ajkú egyetemi hallgatók tapasztalataikkal és az ügyintézés átvállalásával segítsék és támogassák fiatalabb társaikat és az ő szüleiket is. Egy 18 éves múltú, generációkon átívelő, kortárs segítő program első szakasza valósul meg a következő napokban. A program a következő hónapokban folytatódik tájékoztató előadások, élményutak keretében (többek között az Európa Kollégiumban is), hogy az elsőéves hallgatók beilleszkedését zökkenőmentessé váljon. A program kiegészíti a Magyar Nemzeti Tanács demonstrátori programja. A program keretében az Európa Kollégium népszerűsítésére is sor kerül.