2024. április 18., csütörtök

Két álarcos és egy jelvényes rángatta ki a kocsiból

Stefan Cvetković részletekbe menően elmesélte elrablását

Miután Stefan Cvetković fehértemplomi újságíró pénteken előkerült, ma tartott először sajtótájékoztatót. Közölte, nem a rendőrség találta meg, hanem maga jelentkezett a rendőségen, amikor fogvatartói elengedték. Maga sem tudja elrablásának okát, de állítólag számos rágalom éri őt és családját, miközben arra gyanakszik, hogy az állami szervek közül valamelyik részt vett az elrablásában. A Belgrádban található nagykövetségeken keresztül és külföldi újságíró kollégák bevonásával kérni fogja, hogy nemzetközi szintű nyomozás induljon ügyében. Elsősorban az orosz és valószínűleg a német nagykövetségtől vár támogatást.

Papucsban és rövidnadrágban szerveztem volna meg a saját elrablásomat? – tette fel a kérdést Cvetković. Itt éppen a papucsát mutogatja (Fotó: Miklós Hajnalka)

Papucsban és rövidnadrágban szerveztem volna meg a saját elrablásomat? – tette fel a kérdést Cvetković. Itt éppen a papucsát mutogatja (Fotó: Miklós Hajnalka)

Stefan Cvetkovićnak a múlt szerdán veszett nyoma, eltűnését az után jelentették, hogy az autóját nyitott ajtóval találták meg, és mellette hevert egy karóra. A rendőrség emberrablásra gyanakodott, hiszen már korábban is jelentette az újságíró, hogy fenyegették. Ezúttal is több olyan témával foglalkozott, ami kapcsolatba hozható az esetével, mégis, a legtöbbet emlegetett kutatása Oliver Ivanović koszovói politikus meggyilkolásával kapcsolatos. Cvetković elmondása szerint szerdán olyan érzése volt, mintha valaki követné. Mintegy másfél órát kocsikázott Fehértemplomon, hogy ezt a gyanúját megerősítse. Éppen ezért, mivel a településen több háznál, üzletnél és az üzemanyagtöltő állomáson is használnak utcai kamerát, nem érti, hogy nem készült felvétel a kocsijáról. Az egyik pillanatban egy személy megállította. Éppen szólni készült, amikor váratlanul hárman kihúzták az autóból. Az egyik férfi, akin nem volt álarc, jelvényt viselt. Cvetković abban már nem volt biztos, hogy rendőrjelvény volt-e az illető övére kapcsolva, vagy más, de ha látná, felismerné. A másik két illető már eltakarta az arcát. Ő nem tanúsított ellenállást, miközben egy autóba toloncolták, majd 6-7 perces utazás után egy másik járműbe került, végül pedig egy házba vitték, ahol órákon keresztül, letakart arccal őrizték. Sem a fogvatartói, sem ő nem szólt.

Egyszer kérdezett rá valaki, hogy tudatában van-e annak, hogy mit csinál? Illetve egyszer látta, hogy a padlót kék csempe borítja, ami Fehértemplomon nem ritkaság, hiszen a helyi cserépgyár gyártott ilyen csempéket. Hallotta, hogy ott, ahol fogva tartják, többször is körözött a helikopter. Több órája volt már túsz, amikor megkérdezték tőle, hová szeretné, ha elvinnék. Miután közölte, hamarosan eleget is tettek a kérésének. Kitették a járműből, majd felszólították, hogy a maszkot, amivel az arcát letakarták, 5 percig ne vegye le, ha élni akar. Amikor már biztonságban érezte magát, levette a maszkot, és segítséget kért a közelben levő BIRN iroda munkatársaitól, és felhívta rendőr ismerősét. A maszkot, ami fején volt, elrejtette.

Innentől a rendőrség vette kezébe az ügyet. Hamarosan a Szerbia Palotába szállították a belügy nyomozóinak irodáiba, ott hallgatták ki. Mint mondta, a rendőrség korrekt módon viszonyult hozzá, mentőt hívtak hozzá, enni és inni kapott, kihallgatták, majd a Katonai Akadémia (VMA) kórházába vitték kivizsgálásra. Vasárnap, amikor már megelégelte és hazavágyott, kérte, engedjék elmenni. A médiában megjelent találgatások és rágalmak miatt döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozzá elrablásának részleteit.

A belügyminiszter Nebojša Stefanović és Aleksandar Vučić államfő által felemlített logikátlanságokra, miszerint nem találtak a kocsiban elrablásra utaló nyomokat, sem a földön heverő óráján, maga az újságíró reagált. Elmondta, nem is lehetett nyom az autóban, hiszen az elrablói nem voltak a kocsijában, úgy húzták ki belőle, akkor eshetett le az órája is. Ami pedig az elrablása idején az édesanyjának érkezett telefonhívást illeti, kiemelte: „Ha a telefonom be volt kapcsolva, a rendőrség lokalizálhatott volna.”

Cvetković kiemelte, a sajtótájékoztatót nem maga miatt tartja, hiszen már szembesült korábban is a megfélemlítés különböző formáival, inkább arra kíván rámutatni, milyen sors vár azokra az újságírókra, akik oknyomozással foglalkoznak, akik széllel szembe mennek, nem hajlandók behódolni a hatalomnak.

Cvetković sajtótájékoztatóját követően Vladimir Rebić rendőrigazgató nyilatkozott a Telegrafnak. Kiemelte, Stefan Cvetković több logikátlan kijelentést is tett a vallomásában, és a hazugságvizsgáló is arra utal, hogy egyes kérdéseknél megingott. Hozzátette, az elrablása is olyan helyen történt, ami elég forgalmas, és a fehértemplomiak közül eddig még senki sem tudta megerősíteni Cvetković vallomását.

Milan Antonijević, a Jogászok Bizottsága az Emberi Jogokért (YUKOM) igazgatója a Betának nyilatkozva elmondta, a nemzetközi nyomozás elindítása az újságíró elrablása ügyében jogilag megmagyarázhatatlan. A bűnügyekben a nemzetközi jogi együttműködés csupán az állami szerveken keresztül működik, semmiképpen sem személyes kérésre.