2024. március 29., péntek

Legyen a születés élmény!

Június 15-én, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészeti és nőgyógyászati osztályának munkatársai a szülés és születés minőségének fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet, melynek apropóján megrendezésre került a Séta a szülés és születés minőségéért elnevezésű program.

Ennek keretében a topolyai strandtól az egészségügyi dolgozók, anyukák, gyermekek, de még nagymamák is közös lassú sétát tettek az egészségházig, ahol megkoszorúzták a Bábafát és a Szülésfát is.

A program szervezői elmondták, hogy a sétára nem első alkalommal kerül sor, és minden évben igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy mind a kismamának, mind a babának fontos, hogy a szülés, a születés ne kellemetlen élményként rögzüljön.

A programmal kapcsolatban dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász elmondta:

– 2013-ban képzésen vettünk részt, amelynek célja az emberbarátibb szülési környezet megteremtése volt. A séta célja pedig, hogy felhívjuk a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaira a szüléssel és születéssel kapcsolatban, hogy a szülést, és a születést is pozitív élményként élje meg a kismama. Ez egy tág fogalom. Magába foglalja a kommunikációt a vajúdó nő és a személyzet között, a szakmai protokollt, valamint az apás szülést is. A sétával erre szeretnénk felhívni a figyelmet, és a nyilvánosság elé tárni a WHO világelveit.

A strandon gyülekeztek a sétára (Sihelnik Ágnes felvétele)

A strandon gyülekeztek a sétára (Sihelnik Ágnes felvétele)

A Dr. Hadzsy János Egészségházban működő Kismamaiskola már több éve segíti a kismamákat abban, hogy felkészüljenek a szülésre, a gyermek gondozására. A nem régiben berendezett új vajúdó szoba pedig lehetővé teszi, hogy a vajúdást is a lehető legkényelmesebb körülmények között éljék át az anyák. A Kismamaiskoláról, valamint az új vajúdó szobáról Balassa Erzsébet a következőket mondta:

– A Kismamaiskola foglalkozásainak köszönhetően nagyon nagy a változás, mióta beindítottuk ezt a programot. A kismamák tudják, hogy mi történik majd velük, nem idegen környezetbe, idegen emberek közé jönnek. A vajúdó szobában helyet kapott egy kád, pilates labda, illetve babzsák is. Lesz majd egy hintaként szolgáló gumis kötél is, és természetesen ágy is van. Így minden kismama megtalálhatja a számára legkényelmesebb helyzetet.