2024. április 19., péntek

Folytatódik a kerülőút építése

Hosszú szünet után várhatólag folytatódik a nagybecskereki kerülőút építése – jelentette be Čedomir Janjić polgármester a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén. A vízellátási gondok mellett ez a legnagyobb bánáti város egyik legnagyobb kommunális problémája.

A vízgyár után a kerülőút a legfontosabb (Fotó: Kecskés István)

A vízgyár után a kerülőút a legfontosabb (Fotó: Kecskés István)

Mint ahogy a polgármester közölte, a kisajátítási eljárásokat befejezték, a közbeszerzési eljárás pedig folyamatban van, a Szerbia Útjai közvállalat május 30-án kiírta a pályázatot és az ajánlatokat június 29-éig várja. Az ajánlatok értékelése után húsz napon belül döntenek a kivitelezőről.
A munkálatok a Gradnulica helyi közösség határában folytatódik, az útszakaszon két körforgalom lesz, a munkálatok legnehezebb feladata pedig egy Béga-híd megépítése lesz az egykori szőnyeggyár közelében. Az előirányzott munkálatok összértéke mintegy ötmillió euró és a szerbiai kormány támogatásával valósítják meg. A munkálatok elvégzésének a határideje 320 nap.
A nagybecskerekiek már évtizedek óta várnak a kerülőútra. Az utóbbi néhány évben számtalan ígéret hangzott el, munkálatok azonban továbbra sincsenek. A kamionok pedig továbbra is a városon keresztül dübörögnek. A nagybecskereki körgyűrű építése 1991-ben kezdődött. Eddig ötmillió eurót költöttek el rá. Hét kilométer utat kellene megépíteni, valamint egy felüljárót és egy Bégán átívelő hidat. A munkálatok késlekedését a haladók által irányított önkormányzatban azzal magyarázták, hogy a tartományi illetékesektől nem kapták meg idejében a szükséges engedélyeket. Azt, hogy most komolyan gondolják, arról az is tanúskodik, hogy hosszú idő után Nagybecskerek város idei költségvetésében határozták meg az első összegeket a kerülőút építésére. Húszmillió dinárról van szó.