2024. április 19., péntek

Az emberekben rejlik a fejlődés lehetősége

Várossá kikiáltásának jubileumát ünnepelte Törökbecse

A Nagykikinda és Nagybecskerek közötti bánáti vasútvonal kerülőúton, Törökbecsén keresztül halad, jegyezték fel sokan a 19. század végén, s még gúnyos megjegyzésekkel is illették a döntést, vicces magyarázatokat fűztek ahhoz, mondván, más település lakói a libákat féltették a száguldó vonattól.

Az igazság azonban az lett, mint mindig, hogy ahol infrastruktúra van, ott gazdaság is van, fejlődés is létezik. Így történt ez Törökbecse esetében is, emlékeztetett Pásztor István Törökbecsén, a település várossá való kikiáltásának 230. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen pénteken este, melyen a közönséget tartalmas művelődési összeállításban is részesítették. Mától nem elszigetelten élünk, az európai fejlődés részei vagyunk, idézte fel a Tartományi Képviselőház elnöke a várossá kikiáltás kapcsán megfogalmazott történelmi feljegyzések üzenetét, s véleményének adott hangot, hogy a település ma is az európai civilizáció és a helyi hagyományok kereszteződésének a helye.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A szabadkereskedelem lehetőségét jelentette a várossá kikiáltás, a civilizáció erősödését hozta magával az elnök elmondása szerint: a provincializmust ugrotta át ezzel a helység, meg saját árnyékán is túlléphetett. Pásztor Aracs közelségét is rendkívül jelentősnek minősítette, ami a magyar, szerb, oszmán, német hagyomány, európai tradíció jelképe, húzta alá.

A város 780 éve része az európai politikai, kulturális, társadalmi és gazdasági életnek, jelentette ki, majd visszatekintett a város történetére, melyre, mint mondta, mindannyian büszkék lehetünk. A jövő Pásztor szerint esély a gazdasági előrelépésre, de az embereken van a lényeg, s ha ezt vesszük alapul, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a lehetőségeket ki is fogják használni a törökbecseiek.

Saša Maksimović polgármester arra fektette a hangsúlyt, hogy a várossá kikiáltást követően a település a legjelentősebb gabonakereskedő városok egyikévé vált a Monarchiában, ami arról tanúskodik, hogy az elismerés nemcsak jelképes volt, Törökbecse élni tudott a lehetőséggel és elindult a visszafordíthatatlan fejlődés útján.

A rendezvényen a polgármester a város és a tartományi parlament közötti kiváló együttműködés elismeréseként, Pásztor Istvánnak köszönetet mondva átnyújtotta a házelnöknek a II. József által kibocsátott alapítólevél másolatát.