2024. április 23., kedd

Dübörögtek a traktorok Oromhegyesen

Százhuszonnyolc mezőgép vonult fel a gazdag programot kínáló Traktorfesztiválon

A XI. Traktorfesztivál hatalmas tömeget vonzott Oromhegyesre, erre a környéken, de mondhatni Vajdaság-szerte egyedülálló rendezvényre.

A hagyományokhoz híven, most is már kora reggel felvonultatták a falun a mezőgépeket büszke tulajdonosaik, majd fél tíztől belevágtak az igazán izgalmas versenybe, melyek között szerepelt a tolatás, a traktorgyorsulás, a súlyhúzás, a köttetés és az eszközkapcsolás is. A 128 felvonuló traktor és traktorista közül azonban nem vett mindenki részt a versenyben, mert egyesek elmondása szerint azt a széki sarat, amit ott szednek össze, rendesen lemosni se lehet.

Közben az Atlantis Garden nagy területét szépen lassan, de annál biztosabban megtöltötték az emberek, akik folyamatosan érkeztek Oromhegyesre még a távolabbi településekből is. Nem is csoda, hiszen mindenki számára volt érdekes látnivaló, a kirakodóvásártól kezdve a gyerekprogramokon át egészen a kulturális és szórakoztató programokig mindenki megtalálhatta a neki megfelelőt.

A színpadon a Tresnyeváci Ászok muzsikált kisebb megszakításokkal, a művelődési műsorban néptáncosok léptek fel, azt követően a sidi rézfúvósok, az eredményhirdetés után pedig a Dupla Kávé zenekar adta meg a jó hangulat savát-borsát. A legkisebbek eközben pónin lovagolhattak, volt rodeo bikagolás, zsákban ugrálás, valamint malac- és kecskefogó verseny is, amelynek az idén az volt az érdekessége, hogy a nyertes a megfogott zsákmányt megkapta ajándékba.

Bilicki Nándor fő szervező, az Atlantis Garden tulajdonosa és a fesztivál kivitelezője elégedetten nyugtázta a XI. rendezvény sikerét.

– Tizenegy éve egyik nagyon jó barátom azzal az ötlettel keresett meg, hogy szervezzünk traktorfesztivált, hiszen a környékben, de Szerbiában sincs ehhez hasonló. A ma felvonuló 128 traktor bizonyítja, hogy ez nem is volt rossz ötlet, de mindent meg is tettünk a sikerért, egy tizenöt fős csapat egyhavi szervezőmunkájának eredménye ez a nap. Ma még az időjárás is kedvez számunkra, mert hét ágra süt a nap. A Szerbia–Costa Rica focimeccsről se kell lemaradnia senkinek, erről is gondoskodtunk. A fesztivál résztvevői kivetítőn, jó társaságban nézhetik meg a meccset. Az idei rendezvény számomra nagyon különleges abból kifolyólag is, hogy az ezt megelőző években szervezőként, de traktor nélkül voltam jelen. Az idén a Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhetően már saját traktorommal vonulhattam fel én is a többi résztvevővel együtt – mondta a szervező.

A magyarkanizsai önkormányzat által is támogatott Traktorfesztivál kiemelt jelentőséggel bír a község számára. A rendezvényen köszöntőt mondott Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert, ugyanyakkor Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

– A tizenegy év alatt igazi vajdasági jelentőségű rendezvénnyé nőtte ki magát a Traktorfesztivál, ezt láttatja a rengeteg gép és a rengeteg itt megjelent ember. Hogy mekkora a létjogosultsága, semmi nem bizonyítja jobban, mint a töretlen lendület. Évről évre gazdagabb ez a rendezvény, újabb tartalmakkal töltődik meg, és itt látszik többek között az is, hogy az elmúlt három évben a Prosperitati Alapítványon keresztül mi mindent sikerült elérnünk. Ha megnézzük, mennyi új gép van és mekkora az érdeklődés azokon a standokon, amelyeken a gépeket árulják, azt jelenti, valóban töretlen a lendület, és ez a legjobb hír, amit a mai nap hozhat – mondta Pásztor István.

A versenyszámok legjobbjait késő délután jutalmazták meg a XI. oromhegyesi Traktorfesztiválon, ahol minden bizonnyal több ezer ember megfordult a vasárnapi nap folyamán.