2024. április 25., csütörtök
TOPOLYA

Nyílt napot tartottak a fociakadémián

Hatalmas volt az érdeklődés a fiatalok részéről

Horgostól Keveváráig Vajdaság egész területéről érkeztek a fiatal és tehetséges fiatal focisták, hogy részt vegyenek a TSC labdarúgó-akadémiája által szervezett nyílt napon, melynek keretében a szakemberek megkezdték azoknak a kiválasztását, akik felvételt nyerhetnek. Közel nyolcvan fiatal és tehetséges labdarúgó jött el az első nyílt napra, hogy bemutassa tudását és tehetségét, és így megpróbáljon bekerülni abba a negyvenötös létszámra tervezett szűkebb keretbe, amelynek tagjai ősztől a labdarúgó-akadémián fejleszthetik tovább magukat. A 2002-ben, 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben született gyermekeket a városi stadionban egy próbaedzés keretében mérték fel. A többségében már előzetes labdarúgó-tapasztalatokkal rendelkező fiúknak ez alkalommal lehetőségük volt bemutatni tudásukat és tehetségüket.

Piri Ottó, az akadémia koordinátora elmondta, azoknak a kiválasztása, akik felvételt nyerhetnek, több lépésben történik meg. A TSC utánpótlás-nevelésének szakmai vezetője elmondta még, hogy a nyilvántartásba vételt követően felosztották a 2003-ban és 2004-ben születetteket, ők egymás ellen játszottak keverve kétszer harminc percet, és közülük fogják kiválogatni azokat, akik meghívást kapnak a következő nyílt napra is. A második mérkőzésen a 2004–2005-ös születésűekből összeállított alkalmi együttesek úgyszintén kétszer harminc percet játszottak. Akikre felfigyelnek, vissza fogják hívni őket még egy vagy két válogatóra.

Palágyi Szabolcs, a TSC elnöke szerint jó, hogy ilyen szép számban jelentkeztek, de a mennyiségen túl a cél a minőség feltárása. Az akadémiára olyan fiatalokat szeretnének, akik jobbak a TSC már meglévő korosztályos játékosainál. Ugyanakkor nem szeretnék elszipkázni a kis kluboktól a játékosokat, nem cél a kis központok meggyengítése. A TSC célja a labdarúgás népszerűsítése, a gyerekek egészséges életmódra és a sport szeretetére való nevelése, valamint lehetőség biztosítása a minél több edzésre, a szakmai fejlődésre. A focistákat néhány napon belül értesítik arról, hogy továbbjutottak-e a következő szűrésre, valamint azoknak is lehetőségük lesz bemutatkozni, akik esetleg erre az első nyílt napra nem tudtak eljutni.

A „kiválasztottak” szeptembertől beköltözhetnek az akadémia épületébe, mely kollégiumként fog működni. A kiváló feltételek mellett és a legmagasabb szakmai színvonalon levezényelt edzések hozzájárulhatnak labdarúgó-karrierjük felépítéséhez, miközben középiskolai tanulmányaikat is helyben folytathatják. A tervek szerint halad az építkezés, és szeptember 1-jéig elkészül a topolyai labdarúgó-akadémia, hamarosan beköltözhet az első generáció.