2024. április 25., csütörtök
LE MANS 24

Alonso és a Toyota parádéja

A Le Mans királykategóriájának számító LMP1-es kiírásban az Alonso, Nakadzsima, Buemi trió nyert (Fotó: Beta/AP)

A Le Mans királykategóriájának számító LMP1-es kiírásban az Alonso, Nakadzsima, Buemi trió nyert (Fotó: Beta/AP)

A hétvégén 86. alkalommal rendezték meg a 24 órás Le Mans-i autóversenyt. Az LMP1-es kategóriában gyorsan kiderült, hogy a Toyotáknak idén nem lesz komoly ellenfelük, így jobb híján a Sébastien Buemi, Fernando Alonso és Kazuki Nakadzsima által kormányzott 8-as rendszámú japán autó versenyzett a gyár másik, 7-es rajtszámmal induló járművével, melynek volánjánál Mike Conway, José Maria Lopez és Kamui Kobajasi ült. A két autó között szoros volt a küzdelem, 10 másodpercen belül követték egymást, és a kiállásoknak, illetve a lassú zónás szakaszoknak köszönhetően felváltva álltak az élen. Az idei verseny sztárja, Alonso másodikként ült autóba, és már az első, bő két és fél órán át tartó vezetése során látszott rajta, hogy komolyan veszi feladatát. Igazán nagyot viszont az éjszaka során alkotott, előtte ugyanis csapattársa, Buemi egy lassú szakaszban történt száguldás miatt egyperces stop and go büntetést kapott, így hátránya bő két percre nőtt az élen levő, 7-es rajtszámú Toyotával szemben. Hajnali fél kettő és négy óra között Alonso ezt a hátrányt csökkentette negyven másodpercre, majd az utána autóba ülő Nakadzsima szintén gyors tempóban dolgozta le a különbséget, és reggel fél hétre ismét a 8-as Toyota került az élre, amelyet onnantól már nem lehetett utolérni. Alonsóék teljesen megérdemelten nyerték meg a versenyt, a Toyota pedig először aratott kettős diadalt a 24 órás verseny történetében.

Az LMP2-sek versenye csak az első kiállásokig volt nyitott. Az ekkor élre álló 26-os rajtszámú G-Drive Racing, melyet Roman Ruszinov, Andrea Pizzitola és Jean-Eric Vergne kormányzott, magabiztosan nyerte meg kategóriáját, ráadásul az összesítettben több P1-es autót megelőzve az ötödik helyen végzett. Komolyabb versenyre a GTE kategóriákban került sor. A Pro mezőnyében sokáig a két Porsche harcolt az első helyért, végül a 92-es rajtszámmal induló Michael Christensen, Kevin Estre, Laurens Vanthoor által vezetett, malacra hasonlító autó tett szert nagyobb előnyre. A gyár másik autójának, melynek kormányánál a Richard Lietz, Gianmaria Bruni és Fréderic Makowieczki ült, nagy küzdelmet kellett vívnia a Fordokkal a második helyért. Az amatőröknél az első órákban élen álló Gulf Racing hibáját kihasználva Matt Campbell, Christan Ried és Julien Andlauer Dempsey-Protonja nyert.

Az összesített dobogósai: 1. Fernando Alonso, Sébastien Buemi, Kazuki Nakadzsima (spanyol, svájci, japán, Toyota Racing) 388 kör, 2. Mike Conway, Kamui Kobajasi, José Maria Lopez (brit, japán, argentin, Toyota Racing) 2 kör hátrány, 3. Thomas Laurent, Mathias Beche, Gustavo Menzes (francia, svájci, amerikai, Rebellion R13) 12 kör h.

A további kategóriák győztesei,LMP2:Roman Ruszinov, Andrea Pizzitola, Jean-Eric Vergne (orosz, francia, francia, G-Drive Racing). GTE Pro:Michael Christensen, Kevin Estre, Laurens Vanthoor (dán, francia, belga, Porsche GT Team). GTE Am:Matt Campbell, Christan Ried, Julien Andlauer (ausztrál, német, francia, Dempsey-Proton Racing).