2024. április 24., szerda

„Nem írtam alá, és nem is fogom aláírni!”

Meho Omerović munkakörének kérdésében még nem történt változás

Igaz. Nem először nem írtam alá az úti meghagyást, és nem is fogom aláírni – emelte ki Maja Gojković, a parlament elnöke a Köztársasági Képviselőház előcsarnokában megtartott mai sajtótájékoztatón, válaszolva arra az újságírói kérdésre, hogy miután a frankfurti repülőtéren Meho Omerovićot, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselőjét lopás gyanújával letartóztatták, a ház elnök asszonya visszautasítja-e a képviselő úti jóváhagyásait.

Meho Omerović esetéről a parlament ülésén többször is említést tettek az ellenzéki képviselők. Vjerica Radeta, a Szerb Radikális Párt képviselője fel is tette a kérdést: mikor kívánja rendezni ezt a kellemetlen kérdést a parlament? Meho Omerović ugyanis nem nyújtotta be lemondását a képviselői beosztásáról, arra hivatkozva, hogy nem indult ellene bűnvádi eljárás. Omerović korábban közölte, kész vállalni a felelősséget és benyújtani a lemondást, ha eljárás indul ellene azért, mert nem fizetteki azárut a frankfurti repülőtér free shopjában. Omerović az esetet azzal magyarázta, nem igaz, hogy nem kívánt fizetni a kozmetikumért, csupán gyomorbántalmak miatt sietett el a mellékhelyiségbe. Az eset kapcsán valószínűleg nem indul eljárás, mivel Omerović diplomáciai mentességet élvez.

Maja Gojković arra a kérdésre, hogy szerinte Omerovićnak be kellene-e nyújtania lemondását, azt válaszolta, ezt eddig még senki nem tette fel az SZSZDP képviselőjének, ő viszont a jövőben nem kíván úti jóváhagyást kiadni neki.

A parlamenti képviselők a tegnapi ülésen egyébként az önkormányzatokról szóló törvényről vitáztak. A radikális képviselők részéről több bírálat is érte a törvényt, kiemelték, hogy a helyi közösségek túl sok hatáskört kapnak, sőt saját külpolitikát is folytathatnak, s ez szerintük csak a kormány hatásköre lehet. Úgy vélik, a kormány akkor segítette volna a lakosság és az önkormányzat közötti kommunikációt, ha beszüntette volna a helyi közösségeket és helyükbe helyi irodákat hozott volna létre.

A Demokrata Párt képviselői azzal gyanúsították meg a jelenlegi hatalmat, hogy 2012 óta 50 milliárd dinárral rövidítette meg az önkormányzatokat, hogy azok az állami hatalomtól függjenek. Radoslav Milojičić, a DP képviselője azzal fordult Branko Ružić államigazgatási miniszterhez, hogy az összegnek legalább egy részét vissza kellene adni az önkormányzatoknak, hiszen az a pénz nélkülözhetetlen a községek és a városok működéséhez. Erre Marijan Rističević, a hatalmi koalíció képviselője megjegyezte, a jelenlegi hatalom kényszerült arra, hogy az országot érintő, 12 évig tartó természeti katasztrófa (a demokrata hatalomra utalt megjegyzésével) okozta károkat szanálják.