2024. április 25., csütörtök

Szívesség az alvilágnak?!

Három éven át segítette a zimonyi klán tagját az egészségügyi miniszter a KRIK beszámolója szerint

A zimonyi klán bűnbanda tagját segítette fiatal orvosként Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter: hamis leleteket állított ki Petar Panić, alias Pana számára, hogy a bűnöző azok segítségével halaszthassa bírósági tárgyalásait. Erre mutatott rá a KRIK oknyomozó újságírócsoport a legújabb cikkében. Eszerint a kiállított leletek nem Panić valódi állapotát tükrözték, csupán az igazságszolgáltatás elkerülésének a célját szolgálták. A számos halasztásnak megvolt az eredménye is, elévült egyik eljárás a zimonyi klán tagja elleni.

A szóban forgó bűnöző meglehetősen vaskos rendőrségi dossziéval rendelkezik. Összesen 16 bűncselekmény elkövetése miatt 13 bűnvádi feljelentést tettek ellene – közölték az újságírókkal a rendőrségen. A legtöbb eljárást testi sértés, fenyegetés, illetéktelen fegyvertartás, közlekedési balesetek okozása miatt folytatták ellene.

Panić jó kapcsolatban volt a zimonyi klán tagjaival, különösen a klán vezetőjével, Dušan Spasojevićtyel. Vojislav Šešelj hágai elítélt szerb radikális pártvezér testőreként is tevékenykedett. A KRIK két bírósági eljárás részleteibe is betekintést nyert, mindkettő testi sértés okozása miatt folyt ellene. Az újságírók szerint ezek a tárgyalások igazolják, milyen jó kapcsolatokat ápolt a mai egészségügyi tárcavezetővel is. A tárgyalás ideje alatt rendre a Lončar által kiállított leletekkel igazolta távolmaradását. Az egyik esetben sikerült annyira elhalasztani az eljárást, hogy az végül elévült, a másik esetben azonban elítélték. Az orvosi leleteket 2000 és 2003 között állították ki, Lončar akkor a belgrádi Sürgősségi Központ orvosa volt. A papírok átfésülése után a KRIK szerint egyértelmű, hogy visszaélésekről van szó.

A leletek szerint Panić egészsége annyira megromlott, hogy a házát sem tudta elhagyni, ugyanakkor arról is információt szerzett az oknyomozó csoport, hogy a rendőrség ebben az időben nem tudta előkeríteni a vádlottat, a szomszédjai azt állították, Montenegróba utazott. Az egyik jelentésében Lončar azt állapította meg, hogy Panić lövési sebek miatt gyógyul, noha akkor már három és fél év telt el azóta, amióta megsebesítették. A bírósági szakértő is azt állapította meg egyébként, hogy Panićnak nincsenek olyan egészségügyi problémái, amelyek akadályoznák a tárgyalásokon való megjelenését.

Zlatibor Lončart 2014-ben nevezték ki először az akkor még Aleksandar Vučić vezette kormány egészségügyi miniszterévé, annak ellenére, hogy a nyilvánosságban sok szó esett a zimonyi klánnal való kapcsolatairól, s a Zoran Đinđić korábbi miniszterelnök meggyilkolási ügyében védett tanúknak számító személyekhez köthető szálakról. Két évvel ezelőtt a KRIK hozzájutott egy olyan adásvételi szerződéshez is, amely bizonyítékul szolgál arra, hogy az egészségügyi miniszter a klán tagjaitól vett ingatlant.

A kiszivárgott esetek ellenére 2016-ban Vučić újra kinevezte Lončart az egészségügyi tárca élére, s ezt tavaly Ana Brnabić új kormányfő is megtette.