2024. április 20., szombat

Nem volt meghibásodva a fékrendszer

A gázolót újra előzetesbe helyezték

Noha a hétvégén a média arról számolt be, hogy szabadlábra helyezték a 43 éves Vladimir V.-t, aki Divčibarén halálra gázolta a 10 éves szabadkai Aleksa Dimitrovot, az ügyészség a közvélemény felháborodása után újra előzetesbe helyezte a férfit.

Jelenleg Valjevóban van, Toyota márkájú autóját, amellyel a balesetet okozta, elkobozták.

A belgrádi férfi sem az ügyészségen, sem a rendőrségen nem ismerte be bűnösségét. Két védőügyvéd jelenlétében továbbra is azt állította, hogy kocsijának fékrendszere mondta fel a szolgálatot. Vallomása szerint a kritikus pillanatban a kormány is „megkeményedett”, emiatt nem tudta elfordítani és elkerülni a szabadkai Miloš Crnjanski Általános Iskola tanulóinak csoportját, amely abban a pillanatban a Pepa Szálloda előtt kelt át az úton. Ennek következtében halálra gázolta a harmadik osztályos Aleksát, két kislány pedig megsérült.

A férfi kijelentése ellenére a kocsin elvégzett műszaki ellenőrzés során kiderült, hogy sem a fékrendszerben, sem a kormánynál nem találtak hibát. Szemtanúk vallomása szerint a tragikus baleset után Vladimir V. mobiltelefonnal és cigarettával a kezében szállt ki az autóból, ezért a rendőrség vizsgálja, hogy a férfi a kritikus pillanatban használta-e a telefonját, vagy elfordult-e a saját kiskorú gyermeke felé, aki szintén az autóban, a hátsó ülésen utazott.

Az ügyészség a közlekedésbiztonság súlyos megsértésének bűntettével terheli Vladimir V.-t, és ha hibásnak ítéli meg, 2–12 év börtönbüntetés is kaphat.