2024. április 24., szerda

A legilletékesebbek nélkül zajlott le a falugyűlés

A martonosi polgárok elégedetlenek és felháborodottak

Péntek este tartottak falugyűlést Martonoson. A faluban elharapózott helyzet miatt az emberek már nagyon kétségbeesettek és dühösek. A roma jövevények, akik a magyarkanizsai községhez tartozó Martonost választották életterüké, nemcsak hogy nem asszimilálódnak kellőképpen, hanem a polgárok elmondása szerint rengeteg gondot is okoznak.

A helyi közösség képviselői és az önkormányzat illetékesei, élükön a polgármesterrel, Fejsztámer Róberttel, azért kezdeményezték a falugyűlést, hogy meghallgassák a polgárok panaszait és közösen találjanak megoldást a kialakult helyzetre. Ám úgy tűnik és pénteken is úgy tűnt, a megoldás a rendőrség kezében lenne, melynek képviselői a belügyminisztériumi rendelet miatt nem voltak jelen a gyűlésen.

A polgárok elégedetlenségüknek adtak hangot emiatt, mert éppen tőlük várják a megoldást. A kétórás összejövetelen olyan panaszok hangzottak el, hogy az újonnan letelepültek randalíroznak esténként, a helyiek félnek tőlük és féltik a gyerekeiket is, akiket nem egy alkalommal ért már inzultus.

A faluban nem érzik megfelelőnek a közbiztonságot, a rendőrség pedig szerintük nem tesz semmit. A polgármester elmondta többek között, hogy idáig annyiban tudtak segíteni, hogy kérték a gyakoribb járőrözést. Az önkormányzat két autót is biztosított a rendőrség számára, de a hatásköre nem terjed tovább. Azt sem tudni, pontosan hány emberről van szó, hisz némelyiküknek még dokumentációjuk sincs. A martonosiak azt is sérelmezték, hogy látszólag a letelepülőkre más szabályok vonatkoznak, mert így azok nem fizetik a közköltségeket sem. Ugyanakkor az sem elhallgatható és elhanyagolandó tényező, hogy érkezésükkel a nemzeti összetétel is megváltozik. A helyi közösség tanácsa szorgalmazza a jogsegélyszolgálat bevezetését is. Ellenzéki politikusok petícióírás javaslatával álltak elő, míg mások kifejezetten a helyi hatalmon lévő koalíciót hibáztatták.

Fejsztámer Róbert lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy részmegoldás született, ami azt jelenti, elindultak a megoldás irányába:

– Megerősítjük a kommunikációt a helyi lakosság és a rendőrség között, ki kell alakítani a hivatalos kommunikációs vonalat a polgárok és a hivatalos szervek között, ebben az önkormányzat is tud segíteni. Ez azért fontos, mert a gyűléseken mindig oda tértünk vissza, hogy az emberek annak ellenére, hogy tettek feljelentést, mégsem történt semmi, tehát ebben a kommunikációban valahol fennakadás van, azt kell megtalálni és ebben tud támogatást nyújtani az önkormányzat.

A biztonsági és migrációs tanács következő ülésén nemcsak az illetékes intézmények vezetői és a képviselő-testületi frakciók vesznek részt, hanem a polgárok csoportja is. Martonos kiválaszt 5-7 olyan polgárt, aki az összpolgárság érdekeit képviseli majd, és ezeken az üléseken ismerteti a falu lakosainak problémáit, melyekre ott az illetékes hatóságokkal együtt próbálnak megoldást találni – mondta a polgármester.