2024. március 29., péntek

Vita a közvállalatok munkájáról

Az újvidéki képviselő-testület tegnapi ülésén megvitatták a városi közvállalatok és intézmények tavalyi működéséről szóló jelentéseket, döntést hoztak az önkormányzat által felvett hitelek rendezéséről, valamint a területrendezési terv módosításáról.

Az újvidéki közvállalatok jelentéséből kiderült, hogy többségük jól gazdálkodott, pozitív mérleggel zártak. Abban az esetben, ha az említett jelentésekből kihagyják a városi költségvetésből átutalt támogatásokat, akkor csak a Városi Távfűtő Művek gazdálkodása volt pozitív. A jelentések alapján tehát arra a következtetésre juthatunk, hogy Újvidéken folytatódik az a hagyomány, amely szerint a városi közvállalatok a büdzsé alapú támogatásokból élnek meg.

A képviselő-testület ülésén meghozták a döntést arról, hogy az önkormányzat nem veszi fel a 380 millió dinár értékű hitelrészletet. Az önkormányzat 2011-ben 3,5 milliárd dináros hitelt vett fel arra, hogy kiépítse a peremvárosi településeken a szennyvízhálózatot, valamint az Európa sugárút megépítésére. A felvett hitel nagy részét a munkálatok idején felhasználták, a megmaradt 380 millió dináros hitelt pedig évről évre többletként mutatták ki a városi költségvetésben. Az újvidéki önkormányzat úgy döntött, mégsem használja ki az utolsó hitelrészletet, mert a városi kasszában van elegendő pénz.

Az említetteken kívül, a városi honatyák megvitatták a területrendezési terv módosítását is. A tervek szerint átalakítják Pétervárad központjának egy részét a Preradović és a Novak Viktor utca kereszteződésénél, ahol egy négy- és egy ötemeletes lakóépületet építenek majd.