2024. április 20., szombat

Sikeres tanév, eseménydús nyár

Telt ház volt csütörtökön este a Petőfi Sándor MMK-ban a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ évadzáró műsorának alkalmából. Az eseményen felléptek a Központ Manó, Tűzrevaló és Mitugrász táncegyüttesei, valamint az Európai Kollégium néptáncszakköre. A talpalávalót az óbecsei Fokos zenekar húzta.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

Elsőként a Mitugrász táncegyüttes lépett színpadra, kalocsai táncokat adtak elő. Őket a Tűzrevaló csoport követte, rábaközi táncokat mutattak be a közönségnek. A két csoportot Tót Andrea és Kiss Zsélykó készítette fel. A legfiatalabbak, az óvodások és kisiskolások, azaz a Manó tánccsoport következett a Kitrákotty mesével. Az ő felkészítőjük szintén Tót Andrea, valamint Takács Zsuzsanna. A Mitugrász táncegyüttes tagjai, Kelemen Tímea és Gyenge Csongor jobbágytelki táncokat adtak elő. Vastapssal jutalmazta a közönség a Fokos zenekart, akik az est folyamán egy minikoncertet is tartottak. A rendezvény végén az Európa Kollégium tánccsoportja lépett színpadra. Ők három éve alakultak meg, a kollégiumban élő, kezdeményező fiatalokból és a valamikori Csűrdöngölő tagjaiból. Tegnapelőtt kalocsai táncokat láthattunk tőlük.

– A VMNKK tánccsoportjai az idei és a múlt évi termését mutatták be az est folyamán. Az idei tanévben dupla annyi fellépésük volt mint az előzőekben, ez egyfajta előrehaladást jelent. A nyarunk is igen eseménydús lesz, a néptánctábor mellett, a Tűzrevaló csoport vendégszerepel majd Kecskeméten, a Csiperó fesztiválon – mondta Kiss Zsélykó, a VMNKK elnöke.

A központ 13 éve, 2005 júniusában alakult meg, a tagsága azóta az alapító 20 tag többszörösére nőtt. Az évek folyamán általában négy néptánccsoport működik, óvodásoktól a felnőttekig mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt. A legfiatalabb csapat a legnépesebb, a Manó táncegyüttesnek jelenleg 27 tagja van.

– A Manók az idén először vettek részt a Kőketánc elnevezésű gyermeknéptánc-vetélkedőn Óbecsén, és nagy örömünkre arany minősítést érdemeltek ki, a Mitugrász táncegyüttes pedig bronz oklevelet érdemelt ki produkciójával – hallottuk Takács Zsuzsannától, a VMNKK alelnökétől.