2024. április 25., csütörtök

A növekedés nem fejlődés

Ez volt az üzenete annak a sajtókonferenciának, amelyet a minap tartottak meg a Vajdasági Újságírók Független Egyesületében annak kapcsán, hogy az önkormányzat az utóbbi időszakban kilátásba helyezte több, egyelőre városi tulajdonban lévő zöld terület beépítését. A résztvevők, érintett lakók és a nemkormányzati szektor képviselői arra igyekeztek rámutatni, hogy városunk növekszik ugyan, de nem fejlődik, sőt! Lakóépületek és bevásárlóközpontok épülnek egymás után, ugyanakkor a színvonalas életet lehetővé tevő tartalmak sorra kimaradnak.

Egyes városrészekben az új lakóépületeket már eleve úgy tervezik és építik, hogy a környékükön nincs járda, a járda helyén vannak a parkolóhelyek. „Bezippelt”, kanyonszerű utcák épülnek, Dejan Radosavljević, a Podbara városrész érintett lakója a Temerini és a Kiszácsi utca kereszteződésének közelében él, ott, ahol a most kutyafuttató (és jobb híján parkként és zöld kikapcsolódási helyként is használt füves rész) van, de a telekrendezési terv szerint hamarosan egy nyolcemeletes betonkomplexum épül. Ő úgy véli, hogy urbanisztikai illetékeseink nem tanulnak a hibákból: Az Újheréskert és a Grbavica városrészeket már tönkretették, most ugyanez vár a Szalajka, a Rotkvarija meg Podbara részekre is. Olyasmiért kell küzdenünk, aminek természetesnek kellene lennie, mint például a gyalogjárda. – A város nő, de nem azért, mert olyan nagyon jó itt élni, hanem azért, mert máshol, egy magasabb szintű, ugyancsak káros politika következményeként ellehetetlenítik, lezüllesztik az életet, így a lakók ide kényszerülnek a jobb megélhetés hamis reményében. Így történhet meg az, hogy egy 4-5 évvel ezelőtt elfogadott döntés értelmében az épületet építő vállalkozó – amennyiben úgy méri fel, hogy parkolóhelyek építésére nincs lehetőség – „megvásárolhatja” az építésre vonatkozó kötelezettséget, azaz nem kell az új épület mellett parkolóhelyeket kialakítani, ha befizet a városi kasszába bizonyos összeget, amelyet az önkormányzat állítólag parkolási gondok megoldására költ majd. Tudjuk, hogy az ilyen pénz hol köt ki. A város olyan dolgok nélkül növekszik, amely nélkül a fejlődés torz, ugyanúgy, mintha egy növekvő gyerek táplálkozásából megvonnánk bizonyos elemeket. Megnő, de mire fog hasonlítani? – hallottuk az elégedetlen lakótól, aki A nem adjuk a parkocskát! (Ne damo livadicu!) kezdeményezés tagjaként küzdeni szándékozik minden talpalatnyi zöld területért.

A sajtókonferencián rámutattak arra is, hogy az önkormányzat rendszeresen figyelmen kívül hagyja a polgári kezdeményezéseket, nem hallgatja meg azokat, akiknek érdekében cselekedniük kellene. Ellenben a beruházók igényeire igencsak odafigyelnek, döntéseikkel hatalmas anyagi haszonlehetőséget biztosítva számukra.

****

A Nem adjuk a parkocskát! kezdeményezés mára tiltakozó gyülekezést hirdetett a Kiszácsi és a Jovan Subotić utca kereszteződésénél. A parkocskában 19 órakor várják a környékbelieket. A fák árnyékában polgári fórumot szerveznek a Búzatér helyi közösség lakói számára, ilyen módon tiltakozva az ellen is, hogy a helyi közösség illetékesei ignorálják a követeléseiket, és hogy a törvénnyel meghatározott határidőn belül nem hívtak össze hivatalból tematikus lakói gyűlést. Kinek az érdekei fontosabbak a környék lakóinak érdekeitől? – kérdik a kezdeményezésből.