2024. április 19., péntek

Bővült a strandszakasz

Megkezdődött a fürdőidény a Topolyai-tónál – Kiírták a tó körüli sétány további kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot

Bácska igazi gyöngyszemének tekinthető a Topolya mellett található tiszta vizű tó, melyről ma már sokan azt hiszik, hogy természetes képződmény. Eredetileg öntözési lehetőségek megteremtésének céljával árasztották el ezt a területet vízzel. A zobnaticai víztározó 1976-ban készült el, ma pedig már hivatalosan a Topolyai-tó nevet viseli. A Bács-ér völgyének legalacsonyabb részén, Topolya és Karađorđevo mellett húzódik. Vízfelülete 250 hektár, hossza 5,2 km, legnagyobb szélessége pedig 700 m. Egy 300 méter hosszú, 7 m magas földgát építésével sikerült a völgyet víztározóvá alakítani. Teljes térfogata 4,8 millió köbméter.

Délutáni fürdőzők hétköznap (Herceg Elizabetta felvétele)

Délutáni fürdőzők hétköznap (Herceg Elizabetta felvétele)

A nyári melegek beköszöntével a fürdőzők is egyre nagyobb számban jelennek meg a Topolyai-tó partján. A kánikula az idén a szokottnál korábban beköszöntött, így hét közben is sok a fürdőző, hétvégeken pedig több ezren keresnek és találnak ott felüdülést. A kulturált strandolási feltételek megteremtéséhez azonban a partszakasz folyamatos karbantartására, felügyeletére van szükség. Az önkormányzat minden évben külön tételeket irányoz elő a költségvetésben ilyen célokra, és léteznek úgynevezett hosszú távú fejlesztési tervek is. Kislinder Gábor községi elnök a témával kapcsolatban elmondta, hogy az önkormányzat az idén is nagy súlyt helyez a tó rendezésére. Mintegy 1 millió dinárt fordítottak a strand rendbetételére és bővítésére még a fürdési idény kezdete előtt. A kivitelező, a bajmoki Dubrava vállalat megtisztította a nádtól és hínártól, valamint sóderral és apró kővel töltötte fel a fürdőzésre előirányzott részt és annak tágabb környékét. Az év elején áramelosztó szekrények kiépítésére is sor került a strand menti partszakaszon, hogy az áramellátás is zavartalan legyen. Öt áramelosztó-szekrényt helyeztek el, és ezzel megoldódott a meglévő, valamint a jövőben kiépítésre kerülő kereskedelmi létesítmények áramellátása is. A 2,7 milliós beruházás kivitelezője a zombori Somborelektro Kft. volt. A majális utáni szokásos nagytakarítási akcióban a községi elnök is részt vett, amikor több mint száz önkéntes segített a terület rendezésében. Az akció az önkormányzat kezdeményezésére jött létre, de a civil szervezetek, valamint magánszemélyek is mellé álltak. Újrafestették a padokat is ez alkalommal, és rendezték a strand tágabb értelemben vett környékét is. Az akcióban részt vett többek között a Vöröskereszt, a Petőfi Sándor Cserkészcsapat, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, a VMSZ Női Fóruma és a Nyugdíjas Fórum, de más helyi civil szervezetek képviselői is, valamint a lakosságnak az a része, akik szívügyüknek tekintik a rendezett és tiszta környezetet.

A területet azonban nemcsak egyszer kell rendezni, hanem folyamatosan karban kell tartani. Erre is nagy súly fektetnek, a feladattal a közmunkaprogram keretében a Komgrad Közvállalatot bízták meg. A községi elnök azt is elmondta, hogy a közelmúltban kiírták a tó körüli sétány további kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot. A költségvetésben erre 36 millió dinárt irányoztak elő. A tervek szerint a nyertes pályázónak a szerződéskötéstől számítva 80 munkanap áll majd a rendelkezésére, hogy folytassa a sétány kiépítését további mintegy 5 km-es szakaszon. Ezzel a kirándulni vágyóknak és az idősebb generációnak is szeretnének a kedvükbe járni.

Az autóskemping kiépítésének első szakasza lezárult, ez a tó északi partjánál levő fenyvesben található. Jövőre ezt is be szeretnék fejezni, hiszen idegenforgalmi szempontból további lehetőségeket rejt ez a terület, s ezt a városvezetés szeretné kiaknázni. Mindezt egy IPA projekt keretében valósítják meg, 240.000 eurós támogatásból.

Az idén tervben van még a tóparton olyan stégek kiépítése, melyek segítségével a mozgáskorlátozottak is akadálymentesen meg tudják majd közelíteni a tavat. A teljes partszakaszt önkéntes és hivatásos halőrök felügyelik, akiknek motorcsónakok és más korszerű felszerelés is a rendelkezésére áll, hamarosan pedig térfigyelő kamerákat is felszerelnek.