2024. április 20., szombat

Foglalkoztatási pályázatok

A város a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatallal közösen 27 millió dinárt irányozott elő erre a célra

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat Szabadka Város Foglalkoztatási Tanácsával közösen három pályázatot ír ki a foglalkoztatás serkentésére. A pályázatok a közmunkaprogramra, új munkahelyek és új alkalmazottak foglalkoztatására a magánszektorban, valamint a startup vállalkozásokra vonatkoznak. Mindhárom pályázatra június 15-től lehet jelentkezni a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatban Szabadkán.

Újhelyi Ákossal, a Városi Tanács gazdasággal megbízott tanácsosával a közmunkaprogramról, az új munkahelyek megteremtéséről, valamint az önfoglalkoztatásról beszélgettünk.

Újhelyi Ákos (Paszterkó Erika felvétele)

Újhelyi Ákos (Paszterkó Erika felvétele)

– A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal közösen realizáljuk a foglalkoztatás serkentésére kiírt pályázatokat. Szabadkán jelenleg tizenegyezer munkanélküli szerepel a nyilvántartásban, huszonkilenc százalékuknak nincs munkatapasztalata, negyvenöt százalékuk pedig alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal közösen 2017-ben mintegy 20 millió dinárt fordítottunk a foglalkoztatás serkentésére. A foglalkoztatás bővítésére a magánszektorban 146 személynek biztosítottunk ezáltal munkahelyet a múlt évben, s ezt a jó példát szeretnénk az idén is folytatni. Az idei év elején a Városi Foglalkoztatási Tanács kidolgozta és elfogadta a helyi foglalkoztatási akciótervet, amelyben három foglalkoztatási programot irányoztunk elő, erre a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal közösen 27 millió dinárt biztosítunk. A legnagyobb érdeklődést mindig a közmunkaprogram iránt tanúsítanak a munkanélküliek, erre a programra az idén 15 millió dinár áll rendelkezésre, ebből 8,2 milliót biztosít a város. A közmunkaprogramban többek között környezetvédelem, fűnyírás, közterületek takarítása szerepel – mondta Újhelyi Ákos.

Beszélgetőtársunktól megtudtuk, hogy a közmunkaprogram másik tevékenységi köre a szociális és humanitárius munka az oktatás terén, valamint olyan szervezetek tevékenységének támogatása, amelyek hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak.

– A második program azokat a vállalkozásokat támogatja, amelyek új munkahelyeket nyitnak és új foglalkozottakat foglalkoztatnak, erre a célra a rendelkezésre álló keret 8 millió dinár, 4,5 milliót biztosítottunk a városi költségvetésből, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat pedig 3,5 millió dinárral toldja meg ezt az összeget. A harmadik program egy új program, startup vállalkozások támogatására vonatkozik, erre a célra 2,2 millió dinárt a város, 1,8 milliót pedig a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat biztosít – mondta lapunknak a Városi Tanács gazdasággal megbízott tanácsosa.

Pénteken jelennek meg a sajtóban a pályázatok, a közmunkaprogramra vonatkozó rész a megjelenéstől számítva két hétig lesz érvényben, a másik két program pedig addig, amíg a pénzösszegeket fel nem használják. Közmunkába bekapcsolt munkanélküliek elvégzett munkájáért 18 ezer dinár nettó bért fizetünk ki havonta. Már meglévő cégben új munkahely megnyitása esetében személyenként 150 ezer dinárt egyszeri kifizetésre, illetve fogyatékkal élők számára az egyszeri kifizetés összege 180 ezer dinár nettóban. A startup vállalkozásoknál 180 ezer dinárt fizetnek ki egyszeri alkalommal, 200 ezer dinárt a munkaerő-felesleggé nyilvánított és elbocsátott dolgozók önfoglalkoztatására, illetve 220 ezer dinár a fogyatékkal élő munkanélküliek számára kifizetett összeg. A pályázatok megtalálhatók Szabadka város, valamint a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat honlapján. Az érdeklődők péntektől jelentkezhetnek Szabadkán, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatban, a Szabadság tér 3/3-ban.