2024. április 19., péntek

Köszönet a véradóknak

Hagyományos ünnepségen adták át az önkéntes véradóknak járó elismeréseket – Kishegyes községben 12 százszoros véradó van

Csütörtökön délután a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének szervezésében sor került a község véradóinak fogadására. Az ünnepi rendezvényre ez alkalommal is a véradók világnapja alkalmából került sor a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban.

A több mint 100-szoros véradók és a Klub 100+ képviselői (Lakatos János felvétele)

A több mint 100-szoros véradók és a Klub 100+ képviselői (Lakatos János felvétele)

Az eseményen többek között tiszteletét tette Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, az újvidéki Klub 100+, a száznál többszörös véradók klubjának képviselői és a szomszédos községek Vöröskereszt szervezeteinek képviselői. Az egybegyűlteket Fehér Tüskei Etelka, a Vöröskereszt községi szervezetének elnöke köszöntötte, és egy alkalmi műsor keretében átadták a véradóknak járó elismeréseket.

Kishegyes községben az aktív véradók száma meghaladja a százat – tudtuk meg Fontányi Andortól, a Vöröskereszt községi szervezetének titkárától.

– Június 14-e a véradók világnapja, ennek apropóján tartottuk hagyományos ünnepségünket Bácsfeketehegyen. Ennek keretében megjutalmaztuk azokat a véradókat, akik az elmúlt évben elértek egy bizonyos számú véradást. Ilyen szimbolikus formában szeretnénk megköszönni azt a sok jót, amit azzal tettek, hogy vérüket adták a rászoruló embereknek. A községben 150 aktív véradót tartunk számon, de emellett van 200 olyan véradó, akik nem minden évben, csak időnként adnak vért. Meg kell jegyezni, hogy nagy az ingadozás, az emberek költözködnek, így a létszám is változó – mondta el Fontányi.

Tavaly egy személy érte el a századik véradását, Zdravko Vukičević. Mellette a községben még 12 személyt tartanak számon, akik száznál többször adtak vért, Szakács Géza pedig már több mint 160-szor – számolt be a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a szép eredmények ellenére az utánpótlással gond van.

– A véradóink többnyire idősebb emberek, a fiatalok részéről gyenge az érdeklődés. Vért csak nagykorúak adhatnak, ezért azok a fiatalok, akik betöltik a 18. életévüket, általában a középiskolában adnak vért, mivel ezekben az intézményekben is megszervezik a véradást. Így községi szervezetként elesünk ezektől a véradóktól, folyamatosan vannak viszont első alakalommal vért adók. Ők nem feltétlenül a fiatalabbak közé tartoznak, az elmúlt évben volt közöttük 20, 30, sőt 50 éves is – számolt be Fontányi.

Az önkéntes véradások száma az idén változott: Kishegyes községben évente háromszor szervezik meg, a község mindhárom településén. Végezetül arról is beszámolt a titkár, hogy véradó lehet minden 18 és 65 év közötti egészséges személy, akinek jó a közérzete, 50 kilogramm feletti súlyú, és nem áll gyógyszeres kezelés alatt.