2024. április 19., péntek
SZEPTEMBER ELSEJÉTŐL

Vonaton Nagybecskerekről Újvidékre (és vissza)

Nagybecskerek és Újvidék között 12 éve nincs vasúti közlekedés, de remélhetőleg az idén szeptember elsején visszaállítják. Legalábbis ezt ígérik a Szerbiai Vasutak közvállalatban. Folyamatban van a vasúti hálózat felújítása, és ha az befejeződik, akkor az orosz szerelvények megkezdik az utasszállítást Nagybecskerek és Újvidék között.

Tervben van az áruforgalom visszaállítása is.
A munkálatok első szakaszában a Pancsova–Orlód–Újvidék közötti 113 km hosszúságú szakaszt újították fel, és hátravan a vasútvonal bácskai részének a felújítása is. A bejelentés szerint a szerelvények 80 km-es átlagsebességgel haladva 70 perc alatt teszik majd meg a két város közötti távolságot. Tekintettel arra, hogy naponta sokan utaznak Bánátból Újvidékre, remélik, hogy nagy lesz az érdeklődés a legolcsóbb közlekedési eszköz iránt.
Bánátban négy orosz dízelmotoros vasúti szerelvény közlekedik, Nagybecskerek és Belgrád, valamint Nagybecskerek és Nagykikinda közötti vonalon.
Vajdaságnak volt a XIX. században a legsűrűbb vasúti hálózata Európában. A statisztikai adatok szerint abban az időben ezer lakosra kilenc kilométernyi vasútvonal jutott. A Nagykikinda és Nagybecskerek közötti, 70 kilométeres szakaszon az első gőzmozdony (130 évvel ezelőtt) 30–50 km-es sebességgel haladt. A bánáti vasúti szerelvények átlagos sebessége napjainkban 30–80 km. A vasúti váltókat ma is kézzel kezelik, akárcsak a sorompókat.
A Nagybecskerek és Újvidék közötti vasúti közlekedés újraindításával javul majd Újvidék és Temesvár összeköttetése. Mind a két város 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz.