2024. április 26., péntek
Még egy színházi fesztivál Čortanovcin

Mielőtt a robotok átveszik a világot

Marijana Šarkić, Vida Ognjenović, Obrad Škrbić és Jugoslav Krajnov a sajtókonferencián

Marijana Šarkić, Vida Ognjenović, Obrad Škrbić és Jugoslav Krajnov a sajtókonferencián

A Shakespeare Fesztivál után, az ötödik Novi tvrđava teatar fesztiválon július 3-ától 8-áig hat kiváló szabadtéri előadást láthatnak a színházkedvelők Čortanovcin, a Stanković-villa csillagos ege alatt.
A rendezvény szlogenje: Mielőtt a robotok átveszik a világot – hallottuk a tegnapi sajtókonferencián az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban, amelyen részt vett Marijana Šarkić, a fesztivál adminisztratív igazgatója, Vida Ognjenović, a fesztivál művészeti vezetője és válogatója, Obrad Škrbić, az Újvidéki Művelődési Központ igazgatója és Jugoslav Krajnov, a fesztiváltanács elnöke.
A fesztivál művészeti vezetője elmondta: A robot és a színész egymással bináris ellenzéki viszonyban áll, mert a színház a világ humánus megélésének és megértésének „biztonságos háza”. Ha a robotok győznek, és a mesterséges intelligencia átveszi magára azt a feladatot, hogy mindent megtervezzen, akkor is a színház a költészet és más művészetek mellett a nem kódolt csodák bevehetetlen kertjeként a robotok hatáskörén kívül marad. Vida Ognjenović mint a bemutatásra kerülő előadások válogatója reményét fejezte ki, hogy az idei színházfesztivál termése ezt bizonyítani fogja.
A rendezvényt július 3-án a szlovén Vito Taufer Baruffe előadása nyitja meg, amely a pulai, a koperi, a Nova Gorica-i színházak és a trieszti szlovén teátrum koprodukciója. Július 4-én a belgrádi Vuk Karadžić kulturális intézmény Tatjana Mandić Rigonat rendezésében a Šuplji kamen című produkciót mutatja be. A hely a forradalomnak (Prostor za revoluciju) előadást Isidora Stanišić elképzelése alapján, az ő koreográfiájában július 5-én a Bitef dance company játssza, 6-án pedig az újvidéki Ifjúsági Színház a Boris Liješević rendezte Anyegin előadásával lép közönség elé. A romániai színtársulat, a Teatrul Tudor Vianu a Paradét játssza Cosmin Creţu rendező elképzelése alapján július 7-én. Következő nap a szarajevói Népszínház társulata zárja a fesztivált a Lear király c. előadással, amelyet Diego de Brea állított színpadra.
Az előadásokat Filip Markovinović rendező, Venczel Valentin színművész, színházigazgató és Gordana Đurđević Dimić színművész összetételű zsűri bírálja majd el.
A fesztiválra – amely az újvidéki Novi tvrđava teatar Polgárok Egyesülete és az Újvidéki Egyetemista Művelődési Központ produkciója – a Laureat Kft. Szervezésében, a tartományi kormány védnöksége alatt kerül sor a Vajdasági Bank főtámogatásával és a Minaqua hozzájárulásával.
A belépőjegyeket június 18-ától lehet megvásárolni a Gigstix elárusítóhelyeken: az egyéni jegyeket 700, a hat előadásra szóló jegyet pedig 3500 dináros áron. Ebbe az összegbe beleszámították a rendezvényre indított buszjegy árát is, ezért a belépőjegy vásárlásakor fontos megemlíteni, igényeljük-e a szervezett utazást. A busz Čortanovcira a 21 órakor kezdődő előadásokra 19.30-kor indul az Újvidéki Színház közelében lévő buszmegállóról.
Rossz idő esetén a tervezett szabadtéri előadásokat az Újvidéki Színház színpadán mutatják majd be.