2024. április 18., csütörtök

Nagyszüleink használták

Fazekas tárgyakból nyílt kiállítás a szabadkai Peščara helyi közösségben

Szerdán Szabadkán a Peščara helyi közösség épületében kiállítás nyílt régi fazekas tárgyakból. A kiállítást a Nyugdíjas Egyesület és a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete szervezte. Az egybegyűlt érdeklődőket Magosi Zsuzsanna, a VMSZ peščarai helyi szervezetének elnöke köszöntötte és köszönetet mondott Sebők Valériának, aki a kollekció nagy részét biztosította. Horvát Krisztina a fazekasmesterségről szólt, és külön kiemelte, hogy Szabadkán a XIX. század közepén külön vására volt a fazekasoknak. Barcsay Andrea békéscsabai néprajzkutató, fazekas a kiállítást szakmai szempontból értékelte.
– Nagyon régóta járok Vajdaságba és szeretek ide jönni, mert mindig valami kincset találok, és mindig valami olyanba botlok, amivel eddig még nem találkoztam – méltatta a kiállítást Barcsay Andrea, majd elemezte a kiállított tárgyak díszítéseit.
A kiállításon különféle edényeket és agyagkorsókat, köcsögöket láthatott a közönség, amelyeket még nagyszüleink használtak tarhó, tej, tejföl és víz tárolására, de sütemények sütésére alkalmas edények is voltak. A kiállított anyag nagy részét helyi készítésű fazekasedények alkották, de volt Mohácsról származó korsó is, amit Barcsay Andrea feltételezése szerint, mohácsi fazekasok hoztak el a szabadkai vásárba és azok ilyen módon jutottak el a szabadkai háztartásokba.