2024. április 26., péntek

Történelmi pillanat

Horvát nyelvi lektorátus alakul az újvidéki Bölcsészettudományi Karon – A horvát oktatási miniszter Vajdaságban járt
Történelmi pillanatnak minősítették a szándéknyilatkozat aláírását

Történelmi pillanatnak minősítették a szándéknyilatkozat aláírását

Horvát nyelvi lektorátus megalapításáról szóló szándéknyilatkozatot írtak alá a szerbiai és a horvát oktatási minisztérium, a tartományi felsőoktatási titkárság, az Újvidéki Egyetem és a Bölcsészettudományi Kar képviselői tegnap Újvidéken. A horvát lektorátus az újvidéki Bölcsészettudományi Karon belül kezdi meg működését. A horvát küldöttség nevében Blaženka Divjak, a Horvát Köztársaság oktatási- és tudományügyi minisztere írta alá a megállapodást, aki egyben elégedettségét fejezte ki a horvát lektorátus létrehozása végett.
– Elégedett és büszke vagyok amiatt, hogy részese voltam ennek a folyamatnak, főleg azért, mert kitűnő eredménnyel zárult. Történelmi eseményről beszélhetünk a Szerbiában élő horvát kisebbség szempontjából. Azzal, hogy az újvidéki Bölcsészettudományi Karon megalakult a horvát lektorátus, megerősítettük a horvát és szerb oktatási rendszer együttműködését. Köszönettel tartozok Mladen Šarčević miniszternek, akivel közösen valósítottuk meg ezt az együttműködést – mondta Blaženka Divjak.
A szerbiai oktatási minisztérium nevében Vicsek Annamária államtitkár írta alá a megalapításról szóló szándéknyilatkozatot.
– Ez a megállapodás jelentős az oktatási minisztérium szempontjából is, hiszen több éves előkészületi folyamat előzte meg. A folyamat még 2009-ben kezdődött meg, amikor a horvát kisebbség igényelte az Újvidéki Egyetemen a horvát lektorátus megalakítását. Minden olyan kisebbség esetében, amelynél anyanyelven folyik az oktatás, létezik lektorátus is, a horvát viszont eddig nem volt megalapítva. Ez az esemény azért is fontos, mert az oktatási minisztérium, illetve a szerb kormány ezáltal elismerte azt, hogy minden kisebbség ugyanazokat a nyelvi jogokat érdemli. Ez a lépés valójában megerősítette az összes kisebbségi tannyelven folyó oktatásnak a létjogosultságát, illetve a felsőoktatási szinten lévő létjogosultságát is – nyilatkozta lapunknak Vicsek Annamária. Elmondása szerint az újvidéki Bölcsészettudományi Kar példaképül szolgálhat a többi karnak.
– Akkor, amikor a Jogi Karon megkérdőjelezik az anyanyelven történő felvételi vizsga mellett a szerb nyelv tudását is, a bölcsészkar egyfajta nyitottságot mutat a kisebbségek iránt, amely elismeri, elfogadja és nem kérdőjelezi meg az oktatást a kisebbségek anyanyelvén. Az oktatási minisztérium a kisebbségi tannyelvű oktatás terén több fontos feladatot hajt végre, amely a kisebbségi tankönyvek és a kisebbségi tannyelvű osztályoknak a jóváhagyásában nyilvánul meg. A minisztérium jelenlegi hozzáállása a kisebbségi oktatáshoz, a korábbi évekhez viszonyítva, igen pozitív. E megállapodás aláírásának – amely a horvát kisebbség szemszögéből történelmi esemény – a vajdasági magyarság szempontjából is van vetülete – hangsúlyozta az oktatási minisztérium államtitkára.