2024. április 25., csütörtök

Rendezni a tankönyvkérdést is

Szabadkára is ellátogatott Blaženka Divjak
Blaženka Divjak horvát oktatási miniszter

Blaženka Divjak horvát oktatási miniszter

Blaženka Divjak horvát oktatási miniszter Szabadkára is ellátogatott tegnap. A vajdasági látogatás apropója az újvidéki Bölcsészettudományi Karon létrejövő horvát lektorátus megalapításának szándékáról szóló nyilatkozat aláírása volt. A horvát küldöttség egy oktatási találkozón vett részt a Horvát Nemzeti Tanács székházában, valamint a HNT díszülésén a városházán.
– Nagy nap ez a horvát kisebbség számára. Régi terv a horvát nyelvi lektorátus létrehozása, az elmúlt időszakban különösen sokat dolgoztunk azon, hogy ez az együttműködés létrejöjjön az újvidéki Bölcsészettudományi Karral. Még pár kérdés nyitott ugyan, de azon dolgozunk, hogy a leendő lektorátus munkája magas színvonalú legyen – nyilatkozta a sajtónak Blaženka Divjak, aki kiemelte, hogy Szabadkán, és egyáltalán Vajdaságban jelenleg több lehetősége is van a horvát nemzeti kisebbségnek, és hogy a nyitott kérdések között szerepel a horvát nemzeti kisebbség általános- és középiskolai tankönyveknek a reformja is, amit egy éven belül szeretnének megoldani. Az oktatási miniszter fél évvel ezelőtt látogatott el Szabadkára, és elmondása szerint az oktatás helyzete ez a hat hónap alatt is sokat javult.
Slaven Bačić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy nemcsak a horvát kisebbség, hanem a felsőoktatás szempontjából is nagy lépés ez, hiszen a többi kisebbségi nyelv mellett immár horvát lektorátus is lesz az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A Horvát Nemzeti Tanács elnöke továbbá kiemelte, hogy bár az elvándorlási folyamat nagyban érinti a horvát nemzeti kisebbséget is, a diákok száma csökken ugyan, a kisebbségi nyelven való színvonalas oktatás azonban biztatja a közösséget az itt maradásra, és a nemzeti kultúra ápolására.