2024. március 29., péntek

„Él és virul” a fehértemplomi újságíró

Vučić szerint a megtalált Cvetković által előadott sztori finoman szólva is „furcsa”

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke jelentette be pénteken délután, hogy megtalálták a Fehértemplomon eltűnt tényfeltáró újságírót, Stefan Cvetkovićot. Az elnök szavai szerint az újságíró él és virul, egy haja szála sem görbült. Megtalálását követően a rendőrség bekísérte meghallgatásra. Az elnök a rendkívüli sajtótájékoztatón azt mondta, részletesen kivizsgálják, mi történt az illetővel, hol tartózkodott. Az általa elmondottakat, tette hozzá, visszafogottan fogalmazva is „furcsának” találja a rendőrség és a biztonsági szolgálatok is, ennek ellenére úgy fognak eljárni az állítások kapcsán, mintha a teljes valóságot tükröznék. Vučić nem mondhatta el, miről beszélt a megtalált újságíró és hol találtak rá, annyit közölt, hogy Fehértemplom szélesebb értelemben vett térségében bukkantak rá azután, hogy információkat szereztek róla, s megtudták, életben van.

Az államfő arról is beszélt, hogy koszovói telefonbeszélgetéseket sikerült azonosítani az újságíró telefonjáról, de ezekről a részletekről sem szólhatott. Az ellenzéket és egyes ellenzékinek vélt médiumokat alaposan kritizált, amiért a hatalmat tette felelőssé az újságíró eltűnéséért, s szinte gyilkosként állította be az ország vezetőségét.

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel tűnt el Cvetković. Több szemtanú is jelezte, hogy látták az autóját járó motorral, nyitott ajtókkal és az autó mellett az újságíró elszakadt karóráját is megtalálták. A belügyi szervek azonnal reagáltak Cvetković eltűnésére, több szervezett egységet is a keresésére indítottak, búvárokkal, helikopterekkel is kutattak utána.

Cvetković érzékeny témákban folytatott oknyomozást, többek között a Koszovóban tavaly meggyilkolt Oliver Ivanović ügyében is. Közzétett munkái miatt összetűzésbe keveredett a Szerb Haladó Párt néhány tisztségviselőjével is, akik feljelentették. Fenyegetéseket is kapott.