2024. április 25., csütörtök

Élni kell a lehetőséggel!

Zentán is igen nagy az érdeklődés a Prosperitati Alapítvány pályázatai iránt

Napok óta hosszú sorok kígyóznak a Prosperitati Alapítvány zentai irodája előtt, a mostani, ötödik pályázati körben is igen sokan szeretnék átadni kérelmüket, ily módon keresve a lehetőséget önmaguk és a családjuk számára a fejlődésre és az itthon történő érvényesülésre. A ma záruló ciklusban várhatóan több mint 3200-an fognak pályázni. Az általunk megkérdezett pályázók egyetértettek abban, hogy az alapítvány által kínált pályázati lehetőségek vissza nem térő alkalom mind a vállalkozók, mind a mezőgazdasági termelők számára.

Jaksa Ilona

Jaksa Ilona

Horváth Kátai Szabolcs

Horváth Kátai Szabolcs

Jaksa Ilona, Ada:

– Egy 8 tonnás pótkocsira, egy Cambridge hengerre és egy frézerre szeretnénk pályázni, reméljük, pozitív elbírálásban részesül a kérelmünk, ezek az eszközök ugyanis nagymértékben megkönnyítenék a munkánkat. Már az előző körökben is sikeresen pályáztunk a Prosperitati Alapítványnál, sikerült beszereznünk egy öntöződobot és egy hatsoros vetőgépet, amelyeknek természetesen igen nagy hasznát vesszük. Úgy vélem, hogy ez a pályázati rendszer sokat segít mind a mezőgazdasági termelőknek, mind a vállalkozóknak, hiszen az általa nyújtott támogatásnak köszönhetően valamennyien hatékonyabbá tehetjük a munkánkat. A mezőgazdasággal foglalkozó családok jó része régi, elavult gépekkel kénytelen dolgozni, és önerőből nem is lenne lehetősége újakat beszerezni, az alapítvány támogatása viszont lehetőséget teremt erre, s ezzel mindenkinek élnie kell, és szerencsére sokan élnek is.

Horváth Kátai Szabolcs, Zenta:

– Kapcsolható eszközökre pályázunk, egészen pontosan síkkaszálóra és körgereblyére. Az eddigi pályázati kiírások közül kettő esetében pályáztunk sikeresen, az egyik alkalommal földet, a másik alkalommal pedig kapcsolható eszközt, talajmegművelő kongskildert vásároltunk, amelyek nagyon sokat jelentenek számunkra, hiszen ilyen mértékű fejlesztést önerőből egészen biztosan nem tudtunk volna megvalósítani. A környezetemben élők körében azt tapasztalom, hogy nagyon sokan élnek az alapítvány kínálta lehetőségekkel, valószínűleg azért, mert mindenki tisztában van azzal, hogy a gazdasága vagy a vállalkozása fejlesztése révén jobb életkörülményeket teremthet magának és a családjának.

Martinović Nemanja

Martinović Nemanja

Krak Ilona

Krak Ilona

Krak Ilona, Tiszaszentmiklós:

– Ezúttal egy, a mezőgazdaságban használatos emelőre pályázunk, amire már jó ideje nagy szükségünk lenne. Korábban is részt vettünk a pályázaton, és igen sikeresen szerepeltünk, hiszen az elnyert támogatásnak köszönhetően támrendszert és csepegtetőrendszert is vásároltunk, ami óriási előrelépést jelentett számunkra, különösen annak tükrében, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között egyébként sajnos nem nagyon jutna fejlesztésre. Ezek a támogatások nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy meg tudjunk maradni, sőt lehetőség szerint még fejlődni is tudjunk. Éppen ezért úgy látom, hogy azok közül, akik itthon akarnak maradni, és itthon képzelik el a jövőjüket, nagyon sokan megpróbálnak élni az alapítvány által kínált lehetőséggel.

Martinović Nemanja, Zenta:

– Vetőgépre szeretnék pályázni, remélem, sikerrel járok, ugyanúgy, ahogyan az előző körben is, amikor homokrakóra nyertem támogatást. Ez az eszköz nagy segítséget jelent a gazdaságunkban, hiszen többféle tevékenység végzését is igencsak megkönnyíti számunkra. A vetőgép is sokat jelentene, mivel eddig mindig fizetnünk kellett a vetésért. Úgy látom, hogy a fiataloknak különösen nehéz érvényesülniük a mezőgazdaságban, kiváltképp akkor, ha nem egy meglévő családi gazdaságot szeretnének továbbvinni, hanem egy teljesen újat próbálnak létrehozni. Sajnos magam is azt tapasztalom, hogy a fiatalok közül egyre többen kivándorolnak, köztük az én bátyám is, aki már jó ideje Ausztriában él. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy ilyen módon is megpróbálják segíteni azokat, akik itthon szeretnének maradni, és itthon boldogulni.

TÍZEZER SIKERES PÁLYÁZÓ

Pásztor István: Igazolta létjogosultságát a gazdaságfejlesztési program

A Prosperitati Alapítvány tevékenységének elmúlt két és fél évéről beszélve a kiváló eredményekre hívta fel a figyelmet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorának nyilatkozva.

– Ebben a két és fél évben, amióta a Prosperitati tevékenykedik, az utóbbi pályázási körrel együtt elérjük a több mint 10 ezer sikeres pályázót. A program tehát az érdeklődés tekintetében visszaigazolódik, mert ez annyit jelent, hogy legalább 10 ezer családnak tudtunk segíteni, és lehetővé tudtuk tenni egyrészt azt, hogy megerősítsék a saját gazdaságukat, másrészt pedig, hogy könnyebben tudjanak boldogulni – fogalmazott az elnök.

Az ötödik pályázási körben három típusú pályázatot hirdetett meg a Prosperitati: kezdő vállalkozások, helyi termékek forgalmazása és integrátorok támogatása. Várhatóan több mint 3200-an fognak pályázni a ma záruló ciklusban.