2024. április 25., csütörtök

Magasabb szintű olasz–szerb együttműködés

A szerbiai olasz beruházások értéke meghaladja a kétmilliárd eurót

ISCP 2018 elnevezéssel tartottak tudományos és üzleti konferenciát tegnap az Újvidéki Egyetem rektorátusán. Az ötödik alkalommal megrendezett tanácskozás résztvevői az olasz–szerb gazdasági együttműködés fejlesztéséről, ennek keretében a fejlett technológiák témakörében értekeztek.

Michele Merola balról a második, mellette jobbról Đorđe Milićević (Dávid Csilla felvétele)

Michele Merola balról a második, mellette jobbról Đorđe Milićević (Dávid Csilla felvétele)

– Olaszország és Szerbia között rendkívül jó a gazdasági viszony. Minderről a 2017. évi, két ország közötti árucsere-forgalom is tanúskodik, amely mintegy 4 milliárd eurót tett ki – mondta Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke. Hozzátette, hogy Olaszország az első számú kiviteli célpont és piac a szerbiai gazdaság számára. Jelentős számú olaszországi vállalat ruházott be az utóbbi időben Szerbiába. A legfrissebb adatok szerint az olasz beruházások értéke meghaladja a 2,2 milliárd eurót. A Szerbiában üzletelő olasz vállalatok alkalmazottainak száma 23 ezer körül mozog, ebből mintegy 12 ezer vajdasági munkás – emelte ki Đorđe Milićević.

– Ez a konferencia kiváló alkalom arra, hogy magasabb szintűvé váljon és tovább bővülhessen az együttműködés a két ország között. Az ISCP színtér lehetővé teszi, hogy az együttműködés az innovációs és tudományos kutatási munka bevezetésével bővüljön. Kiemelte, hogy a tartományi kormány mindebben felismerte a hazai gazdasági szubjektumok és az olasz üzletemberek közötti együttműködés ösztönző erejét – mondta Đorđe Milićević.

Michele Merola, az ISCP Szövetség elnöke elmondta, hogy az erős ipari koncentráció és a tudományos tevékenységek miatt választották Újvidéket és Vajdaságot az idei konferencia helyszínéül, mivel a Szerbiában működő olaszországi vállalatok mintegy hetven százaléka Vajdaságban található meg. Michele Merola kiemelte, hogy Olaszország támogatja Szerbia gazdasági fellendülését és európai integrációját.

A tudomány és a kutatás szerepét is előtérbe szeretné helyezni a tartományi kormány – jelentette ki Milićević, és emlékeztetett arra, hogy tavaly az első Közgazdasági Vásár megszervezésére is sor került. Az Újvidéki Egyetem sikeres közreműködését tanúsítja az egyetemi városban épülő Tudományos és Technológiai Park is, amely a szerbiai és a tartományi kormány közös befektetéseként valósul meg.

– Egyrészt ilyen módon szeretnénk teljes mértékű támogatást nyújtani a hazai gazdaság számára, abból a célból, hogy a lehető legnagyobb mértékben tudja alkalmazni az új technikai és technológiai kutatások eredményeit a termelésben. Másrészt a tudományos közösséget is bátorítani szeretnénk, hogy munkáját minél hatékonyabban értékesítse a piacon – mondta Milićević.

Az ISCP idei konferenciája az olaszországi nagykövetség védnöksége alatt valósult meg, a tartományi kormány és a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség támogatásával.