2024. március 28., csütörtök

Tovább nő a turisták száma

Újvidékre az idén január és április között 51.515 turista látogatott, ami 10,1 százalékkal több mint tavaly ugyanebben az időszakban – áll a Köztársasági Statisztikai Hivatal adatbázisában.

Egyre több turista érkezik Újvidékre, a múlt év első félévéhez viszonyítva 10 százalékkal többen jöttek a tartományi székvárosba (Dávid Csilla illusztrációja)

Egyre több turista érkezik Újvidékre, a múlt év első félévéhez viszonyítva 10 százalékkal többen jöttek a tartományi székvárosba (Dávid Csilla illusztrációja)

Január és április között összesen 21.740 vendég érkezett városunkba Szerbia másik részeiből, ami két százalékkal több a tavalyihoz képest. Ami a külföldieket illeti, 29.775-en látogattak el Újvidékre, ami majdnem 20 százalékkal több mint tavaly. Az ágyfoglalás is emelkedő tendenciát mutat, a tavalyihoz képest 30,5 százalékkal többen éjszakáztak a tartományi fővárosban mint az egy évvel előtti időszakban.

Áprilisban Újvidéken 19.157 turista tartózkodott, ami 3,7 százalékos növekedés, a hazai turisták száma nem nőtt a tavalyihoz képest, a külföldiekből azonban 9,4 százalékkal több jött ebben a periódusban, azaz majdnem 10.000-en látogattak el a tartományi fővárosba.

Huszonnégy újvidéki hotel és öt más vendéglátóipari objektum adatai alapján elmondható, hogy áprilisban a legtöbb turista az országból érkezett, majd őket követik a horvátországi, a szlovéniai, a bosznia-hercegovinai, a németországi, a romániai, a lengyelországi, a macedóniai és a bulgáriai vendégek – írta a Dnevnik napilap. Ami az Európán kívüli turistákat illeti, a legtöbben Kínából, az Egyesült Államokból és Kanadából érkeztek. A hazai turisták vezetnek az ágyfoglalások terén, őket követik a horvátországi, a szlovéniai, a bosznia-hercegovinai, a németországi, a romániai, a macedóniai, az oroszországi, a kínai és a magyarországi vendégek.

Az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet irodáját januártól áprilisig 1389 turista látogatta meg, közülük 1222 külföldi és 167 hazai. A külföldiek közül a legtöbben Törökországból, majd Kínából, Oroszországból, Németországból, Izraelből, Horvátországból, Spanyolországból, az Egyesült Államokból, Franciaországból és Szlovéniából érdeklődtek az idegenforgalmi szervezet irodáiban.

Érdekességnek számít, hogy az idén januártól áprilisig libanoni, indonéziai, szingapúri, dél-koreai és dél-afrikai turisták is megfordultak az idegenforgalmi szervezet irodáiban.

Az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet május 14-étől ingyenes, városnéző túrákat szervez a belvárosban és a Péterváradi várban. Ez az akció egész nyáron folytatódik. A turistáknak nagyon tetszettek a túrák, elmondásuk szerint ez nagyon jó lehetőség arra, hogy megismerjék a tartományi székvárost.