2024. március 29., péntek

Mesteri alkotások kiállítása

Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál kiállítással, néptánccal és barátkozással Topolyán

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében hetedik alkalommal kerül sor a Közép-bácskai Népművészeti Fesztiválra, melynek keretében kedden délután kézimunka-kiállítás nyílt a Művelődési Ház mozitermének előcsarnokában. A kiállítás anyaga a topolyai Tulipán Kézimunkacsoport, valamint a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület Fürge Ujjak Kézimunkacsoport alkotásaiból állt össze.

Kisimre Szerda Anna megnyitja a népművészeti fesztivált (Sihelnik Ágnes felvétele)

Kisimre Szerda Anna megnyitja a népművészeti fesztivált (Sihelnik Ágnes felvétele)

A kiállítás megnyitóján a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke, Kisimre Szerda Anna mondott beszédet. Elmondta, hogy hetedik alkalommal szervezi meg a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ ezt a rendezvényt azzal a céllal, hogy a környékünkön működő művelődési egyesületek csoportjainak több alkalmuk legyen a bemutatkozásra, egymás és egymás munkájának a megismerésére.

– Sokszínű, mégis egységes kiállítást tekinthetnek itt meg, amiben az egységet az alkotói tevékenység képezi. A különféle alkotások által sokféle technikát láthatunk. A világ minden táján más és más kézimunkatechnika alakult ki, a helyi éghajlati viszonyok és a fellelhető alapanyagok függvényében. A magyar nyelvterületen egyedülálló a népi hímzések sokfélesége. Az egymás mellett élő különböző nemzetiségű népek hatása, hagyományai tükröződnek a különböző stílusokon – mondta Kisimre Szerda Anna.

A kiállításon helyet kaptak szebbnél szebb, mesterien kidolgozott hímzett terítők, díszpárnák, papírfonással készült kosarak és tárolók, csuhéból készült alkotások, harisnyavirágok, horgolt virágok is.

A VII. Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál keretében más programokra is sor kerül majd. Június 15-én, pénteken a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola Csipetke táncegyüttese, valamint az óbecsei Fokos zenekar vendégszerepel Topolyán, a Kodály központ hagyományos évadzáró műsorán a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában. Június 23-án a topolyai Vásártéren idén is megrendezésre kerül a Kodály Zoltán MMK Családi nap elnevezésű rendezvénye, melyen a szórakozásé lesz a főszerep, vetélkedőkkel, játékkal, főzőversennyel és természetesen tánccal és zenével.

A népművészeti rendezvénysorozat fő támogatója a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, illetve a Szekeres László Alapítvány.