2024. április 23., kedd

Nehezebb, mégis kifizetődő

A lukácsfalvi Balanyi Sándor kertészetében terem a legjobb spenót

A lukácsfalvi Balanyi Sándor családi kertészetében termesztett spenót csomagolására ezentúl címkézni lehet „A legjobb Szerbiából” föliratot, miután a fogyasztók értékelése szerint a bánáti matador fajtájú, organikus spenót a legjobb az országban.

Mindennap a kertben kell lenni (Fotó: Kecskés István)

Mindennap a kertben kell lenni (Fotó: Kecskés István)

A főzelékfélét magból termesztik és főleg a belgrádi áruházakban és az ottani piacokon lehet megvásárolni, valamint közvetlen megrendelés útján a termelőtől. Sajnos a legközelebbi piacon, a nagybecskereki zöldségpiacon továbbra sincs hely, de az érdeklődés sem nagy az organikus termelésű zöldségfélék iránt.
Balanyi Sándor elmondása szerint az elismerés igazolta a fogyasztók kedvező visszajelzéseit, ami arra ösztökéli őket, hogy az eddiginél is jobb termékeket kínáljanak a fogyasztóknak. Sándor a kezdetektől hitt abban, hogy lehet vegyszermentesen is termelni. Az organikus termelés nehezebb a hagyományos módszernél, de a Balanyi család példája azt mutatja, hogy a nehezebb munka mégis megéri. Szerbiában mintegy háromszázan foglalkoznak organikus termeléssel. Elsősorban szántóföldi növénytermesztéssel és zöldségtermesztéssel, kisebb mértékben gyümölcstermesztéssel és feldolgozással. A feldolgozott termények jelentős részét az EU országaiba exportálják. Közép-Bánátban tizenöt biotermelő van, akik összesen 56 hektárnyi területen kertészkednek. Számuk nyilván nagyobb volna, hogyha az állam kedvezőbb feltételeket biztosítana a kertészeknek.
A Balanyi család 1996 óta kertészkedik, 2011 óta pedig kizárólag organikus termeléssel foglalkozik. Jelenleg mintegy húsz fajta zöldségfélét kínálnak. Még az organikus termelésben megengedett vegyszereket sem használják. A termékeik értékét csak növeli a tény, hogy Lukácsfalva a Császár-tó természetvédelmi rezervátum területén helyezkedik el.