2024. március 28., csütörtök

Közös európai érdek

Az energiaellátás és infrastruktúra terén kell Magyarországnak és Szerbiának fokozottabban együttműködnie – Magyar–szerb–bolgár egyeztetést tartottak a Török Áramlat második vezetékszála kap

A régió energiaellátottságának szavatolása közös érdek – hangzott el tegnap Belgrádban a magyar–szerb–bolgár energetikai, államközi egyeztetésen. Aleksandar Antić hazai energiaügyi miniszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Temenuzska Petkova bolgár energetikai tárcavezetővel egyeztetett, s a beszélgetés után arról számolt be: megállapodtak, hogy a jövőben a három állam között sokkal jelentősebb lesz a koordináció az energetikai projektumok kidolgozása terén. Ez minden érintett országban hozzá fog járulni a térség energetikai biztonságának, stabilitásának fejlesztéséhez, a nemzeti energetikai szuverenitások kialakulásához. A trilaterális találkozón a földgázszállítási kapacitások bővítéséről, a Török Áramlatra való kapcsolódás lehetőségeiről beszélgettek a politikusok.

Szijjártó Péter: Az energiaellátás biztonságának garantálása az egyik legjelentősebb kihívás (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter: Az energiaellátás biztonságának garantálása az egyik legjelentősebb kihívás (Fotó: MTI)

Az energiaellátás biztonságának garantálása az egyik legjelentősebb kihívás, amely Közép-Európa előtt áll, ezért a gázbeszerzési útvonalak diverzifikálására van szükség, ami Magyarország szempontjából is kritikus fontosságú – fogalmazott a helyszínen Szijjártó Péter. A magyar tárcavezető arra is kitért, hogy jelenleg dél felől nem érkezik gáz Közép-Európába, ezért kézenfekvő megoldásnak és törekvésnek számít, hogy a közeljövőben ebből az irányból javítsák az energiabiztonságot.

Mint ismeretes, a Török Áramlat második vezetékszálának megépítése után, 2022-től kezdve, létrejöhet egy déli szállítási útvonal, amely a bolgár–szerb–magyar együttműködésnek köszönhetően 2022-től reális alternatívát nyújtana a jelenlegi gázbeszerzési útvonalakkal szemben.

– Meggyőződésünk, hogy a Gazpromnak érdekében, szándékában áll, hogy a földgáznak az eljuttatása a közép-európai térségbe a Török Áramlat második vezetékszála révén. Reméljük, hogy bolgár barátaink megtesznek minden szükséges intézkedést, beruházást annak érdekében, hogy a gázt eljuttassák Szerbiába, ahonnan aztán továbbhaladhat Magyarország és más európai államok felé – jelentette ki Szijjártó, aki közös európai érdeknek nevezte az energetikai biztonság megteremtését.

A találkozón részt vett miniszterek abban állapodtak meg, hogy a kérdés kapcsán hamarosan újabb tárgyalásokat tartanak.

TÖRTÉNELMI MAGASLATOKBAN

A Magyarország, Szerbia és Bulgária között zajló, energetikai kérdésekkel foglalkozó hármas találkozó alkalmat adott tegnap arra is, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tárgyaljon a szerb államvezetőség tagjaival.

Az Aleksandar Vučić államfővel folytatott megbeszélésen európai integrációs kérdések, a magyar–szerb kapcsolatok, a regionális biztonság témája került szóba. Vučić kifejtette, a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok történelmi magaslatokat értek el, s ezért köszönettel tartozik Orbán Viktor kormányának, mely mindvégig nyitottságot tanúsított Szerbia iránt.

– Országunk elkötelezte magát amellett, hogy tovább építse a kiváló kapcsolatokat az északi szomszédjával – fogalmazott a köztársasági elnök.

Szijjártó a szerb válogatottnak szurkol – mez járt a jóindulatáért (Fotó: MTI)

Szijjártó a szerb válogatottnak szurkol – mez járt a jóindulatáért (Fotó: MTI)

Köszönetet mondott Szijjártónak azért is, hogy mindig mindenütt síkra száll a szerb európai integráció ügye mellett, hogy az eddigiekben soha nem maradt el Magyarország támogatása ezen a téren sem. A találkozón beszéltek a migránskérdés rendezésének lehetőségeiről is. A beszélgetést követően kiadott közleményből kiderült, hogy Vučić és Szijjártó egyetértett abban, hogy a két szomszédos államnak együtt kell működnie a migránsválság kezelése ügyében, hiszen ez vezethet igazán eredményre. Közös infrastrukturális projektumokat is megvitattak Belgrádban, de az energiaügy és az energiaellátás kérdése is felmerült.

ÚJ ÖSSZEKÖTTETÉSEKET KELL TALÁLNI

Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel is tárgyalt tegnap a magyar diplomácia vezetője. Egyetértettek abban, hogy a két állam közötti kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, és abban is, hogy a közeljövőben elsősorban az energiaellátás és az infrastrukturális összeköttetések témaköreire kell a két országnak koncentrálnia bilaterális kapcsolataik előbbre vitele terén.

Szijjártó a sajtóközlemény szerint elégedettségének adott hangot a szerbiai kisebbségi közösségek, így a magyar közösség helyzete, jogainak érvényesülése kapcsán is. A két miniszter megtárgyalta a regionális politikai helyzetet, biztonsági kérdésekkel is foglalkozott, de kitért a migránsválság részleteire is, s ennek kapcsán elemezte, milyen hatást fejthet ki a népvándorlás a régió egészére.

A találkozó kötetlenebb részében Szijjártó azt mondta, az előttünk álló labdarúgó-világbajnokságon Szerbiának szurkol, Dačić pedig figyelmességként a magyar külgazdasági és külügyminiszternek ajándékozta a szerb válogatott nemzeti mezét, melyen a vendég politikus neve szerepel a 9-es szám felett.