2024. április 20., szombat

Szépül a Péterváradi vár

Felújítják Újvidék talán leglátogatottabb idegenforgalmi célpontját

Az EXIT Alapítvány kezdeményezte a Péterváradi vár egy részének (Hornwerk) rekonstrukcióját. Felújítják az obszervatórium egyik részét és a kis őrség objektumát is, a munkálatok már megkezdődtek. A Péterváradi vár felújítását a NIS vállalat és az újvidéki önkormányzat finanszírozza.

Az obszervatórium a Péterváradi vár kapujának közvetlen közelében helyezkedik el, a Hornwerk előtt. A Péterváradi vár idegenforgalmi szempontból talán a legjelenősebb objektum az országban, felújítása hozzájárul Újvidék turisztikai vonzatának növeléséhez.

Az EXIT Alapítványnak az a célja, hogy megőrizze és vonzóbbá tegye a Péterváradi várat, Ivan Petrović, az EXIT igazgatóbizottságának az elnöke szerint az EXIT társadalmilag felelős projektuma arra irányul, hogy minél többen megismerjék ezt a vonzó, idegenforgalmi célpontot.

– Az EXIT évek óta arra törekszik, hogy minél többen megismerjék Újvidék legfontosabb kulturális-történelmi célpontját, az elkövetkező rekonstrukciós munkálatok egy újabb lépést jelentenek ebben az irányban. Az előttünk lévő időszakban a felújítási munkálatoknak köszönhetően a Péterváradi vár Újvidék legismertebb szimbólumává válik, az EXIT fesztivál pedig még sikeresebb lehet ennek köszönhetően.

Mgr. Siniša Jokić, az Újvidéki Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy a kis őrség objektumán és a Hornwerken végzett restaurátori munkálatokat az Újvidéki Műemlékvédelmi Intézet projektuma alapján végzik.

– A projektum főként a tetőtér és a homlokzat felújítására összpontosít, de az objektum egészén is javításokat végeznek. Az említett épületek mellett felújítják a környező járdákat és a szennyvízelvezető csatornákat is. A kis őrség objektumaiból mára csak egy maradt, valamikor három állt a Péterváradi várban, ezért rendkívül fontos, hogy ezt az egyet megőrizzük, a rekonstrukciónak köszönhetően pedig ez valóra válhat – mondta Jokić.