2024. április 18., csütörtök

Szintetizátort vásárolt a Napsugár

A moholi nyugdíjasokat a Csoóri Sándor Alap támogatja

A Moholi Nyugdíjas-egyesület 400 000 forint pályázati támogatást nyert a Csoóri Sándor Alapnál az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából.

A Napsugár vegyes kórus (Csincsik Zsolt felvétele)

A Napsugár vegyes kórus (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi nyugdíjasok a kézhez kapott több mint 148 000 dináros támogatásból vásároltak egy szintetizátort és különféle kellékeket az egyesület keretében működő Napsugár vegyes kórusnak, valamint ebből finanszírozzák a kórus fellépéseit és utazási költségeit. A vegyes kórus Nišić Kornélia zenetanár és kórusvezető irányításával működik 2015 óta. Jelenleg tizen-egynéhány helybeli nyugdíjas énekel a kórusban.

– Nagy szükségünk volt egy szintetizátorra, amelyet főként a gyakorlásnál használunk, de a fellépéseken is, ha szükséges. Segítségével könnyebb a beéneklés és a gyakorlás. Nem támaszkodunk állandóan a hangszerre, de amikor új dalokat tanulunk, akkor nagyon jól jön. A kórus tagságát nyugdíjasok alkotják, akik kitartóak, szorgalmasan készülnek és gyakorolnak hetente egy órát, de fellépések előtt több próbát is tartunk. Ez egy összetartó társaság, akikkel élvezet dolgozni, mivel alig várják a szerdai énekpróbát a nyugdíjasotthonban, ahova mindig örömmel jönnek – mesélte Nišić Kornélia. – A kórusunk vegyes kórus és a capella előadásmódban énekel. Nagyon sok fellépésünk van, leginkább a környező településeken és Moholon, de több alkalommal szerepeltünk már Magyarországon is. A legutóbbi fellépésünk a Durindón volt Törökkanizsán, ahol szerintem szépen szerepeltünk moholi népdalcsokorral. A kórus főleg népdalokat énekel, amelyek között kitüntetett helyet foglal el a moholi népdalgyűjtemény. Igyekszünk minél több moholi népdalt előadni, de más népdalokat is éneklünk. Minden évben készítünk egy új dalcsokrot. Az idén beneveztünk és készülünk a Kóta minősítő fesztiválra, amelyet szeptemberben tartanak meg Csókán. Alkalomadtán egyházi dalokat is előadunk. A közelmúltban részt vettünk Völgyparton az úrnapi ünnepi misén, amelynek keretében egyházi énekeket adtunk elő – nyilatkozta a zenetanár.

A vegyes kórus tagjai: Nišić Kornélia, Zsótér Mihály, Rózsa Sándor, Hóli Piroska, Jónás Piroska, Kalmár Mária, Kis Kővágó Gizella, Juhász Margit, Bilicki Rozália, Zsótér Ida, Molnár Rózsa, Újvári Irén, Mikus Erzsébet és Fekete Rózsa.