2024. március 29., péntek
ZOMBOR

Ma kezdődik a színházi maraton

Miként az elmúlt 26 évben mindig, az idén is színházi maratonnal zárul az idény a zombori Népszínházban. A mostani rendezvény mottója szerint az álom és valóság között kalauzolja a nézőt.
Noha ennek az egyedülálló rendezvénynek a hivatalos megnyitójára holnap kerül sor, már ma megkezdődik a házigazdák bemutatójával. A Népszínház műsorrendje Nikolai Erdman Az öngyilkos című produkciójával gazdagodott, amelyet Milan Nešković rendezett.
Csütörtökön, az ünnepélyes megnyitót követően átadják a Nikola Peca Petrović-díjat, majd az užicei Népszínház társulata mutatja be a Marko Torlaković rendezte A Mandragóra című előadást. A 19 órakor kezdődő előadást 21 órakor a nagykikindai Népszínház Az ember halála a Balkánon elnevezésű előadása követi, az est a belgrádi Drámai Színház Clochemerle című, Kokan Mladenović rendezte produkciójával zárul.
A pénteki fesztiválnapot az užicei társulat indítja 11 órakor egy gyermekelőadással. Az esti programot belgrádi társulatok töltik ki, a Népszínház, a Ferzeng Teatar és a fővárosi Drámai Színház.
Szombaton, a rendezvény záró napján öt előadásra kerül sor. A gyerekközönségnek bábjátékot mutat be a Szabadkai Gyermekszínház. Az esti programban a belgrádi Zvezdara Teatar, a Kadić, Timarov, Srećković produkciós csoport lép föl, majd a zágrábi Rugantino és a Planet Art színházak közös produkciót mutatnak be.
A maratont szokás szerint a házigazdák előadása zárja, ezúttal a zombori filmes, Bosnyák Ernő életét és álmait feldolgozó, Ha Zombor Hollywood lenne. Végül kiosztják a zombori színház legsikeresebb művészeinek járó díjakat, amit az ugyancsak hagyományos virágeső követ.