2024. március 29., péntek
Június 28-ától július 3-áig

Shakespeare Čortanovcin

Jelena Gavrić, Nikita Milivojević és Sonja Marić a sajtókonferencián

Jelena Gavrić, Nikita Milivojević és Sonja Marić a sajtókonferencián

Már ötödik alkalommal június végén Čortanovcin a természet lágy ölén épült Stanković-villa Globe Színházzá alakul, a Duna pedig Temzévé válik. Indiából, Kínából, Németországból, az Egyesült Államokból, Iránból, Finnországból, Belgiumból, Nagy-Britanniából, Fehéroroszországból, Törökországból, Spanyolországból, Görögországból… és a világ minden tájáról érkeztek az évek folyamán színtársulatok Szerbiába Shakespeare-darabokkal.
A Čortanovcin, a Stanković-villában megtartott sajtótájékoztatón Nikita Milivojević rendező örömmel újságolta, hogy az idei Shakespeare Fesztiválon egyre közelebb vannak ahhoz, hogy itt, ezen a kis, de gyönyörű helyen Shakespeare-nek mind a 37 megőrzött drámáját bemutassák, s ebben segít a lelkes környékbeli közönség is.
Az idei fesztivál, amely június 28-ától július 3-áig tart, Shakespeare a Nagy Gyerekek számára c. programmal gazdagodott. A nagy drámaíró darabjait ugyanis világszerte a legkisebbeknek is bemutatják. Mivel azokban annyi gyermekfantázia van, Nikita Milivojević szerint mindegyik valamilyen módon előadható a gyerekek számára is. Shakespeare ugyanis színész is volt, a színészekről pedig gyakran mondjuk, hogy nagy gyerekek, a színház pedig emlékeztet, hogy ezt ne feledjük el.
A fesztivál megalapításának kezdeményezője éppen Nikita Milivojević volt 2012-ben, a VI. Henrik c. darabjának a londoni Globe Színházban való sikeres bemutatója után. Azonkívül, hogy új módon akarta bemutatni a szerbiai közönségnek Shakespeare műveit, az ő ötlete volt, hogy a Stanković-villát, amely különösen szép színhely, de zárva volt a látogatók előtt, attraktív kulturális-turisztikai hellyé alakítsák.
A fesztivált ünnepélyesen június 28-án, 20 órakor az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a Zagrebačko kazalište mladih nyitja meg a kétórás Titus Andronicusszal, amelyet Igor Vuk Torbica állított színpadra.
A többi előadásra 20 órai kezdettel a čortanovci Stanković-villában kerül sor, a szervezők szabadtéri előadásokat terveztek. Június 29-én a Kérem, folytassák (Hamlet) c. darabot a svájci–francia–spanyol Dreams Come True adja elő Roger Bernat és Yan Duyvendák elképzelése szerint. A chicagói Q Brothers rendezésében és előadásában láthatja a közönség a Q Gents (A két veronai nemes) előadást június 30-án, július 1-jén pedig a németországi Shakespeare Company Berlin a Michael Günther rendezte darabot, A velencei kalmárt.
A kísérőprogramok keretében mutatják be gyerekeknek június 30-án, 18 órakor A vihart a belgrádi Duško Radović Kisszínházban. A darabot Nikita Milivojević rendezte, és a belgrádi Duško Radović Kisszínház adja elő. Július 1-jén, 17 órakor az Újvidéki Művészeti Akadémián a The Q Brothers szervez műhelymunkát. Szintén 1-jén, de 18 órakor az athéni Thesis Theatre Company Szentivánéji álom darabját Mikalisz Szionasz rendezésében a Duško Radović Kisszínházban mutatják be. Ugyanott 2-án, 18 órai kezdettel az érdeklődők a nagy-britanniai The Handle Bards Rómeó és Júlia előadását nézhetik meg, amelyet Nel Crouch állított színpadra gyerekek számára. A fesztivál kísérőprogramja a Duško Radović Kisszínházban a Nikita Milivojević rendezte Shakespeare Partyjával zárul. A Shakespeare Tribute Band, azaz a rendező másodéves növendékei adják elő.
Rossz idő esetén a szabadtéri előadásokat a Szerb Nemzeti Színházban mutatják be. Az előadás napján 16.30-ig erről értesítik a közönséget a fesztivál weboldalán és a Facebookon. Az érdeklődők számára járatokat szerveznek Újvidékről és Belgrádból, erről bővebben a www.eventim.rs, a belépőjegyek árusításának helyeiről pedig a http://www.eventim.rs/rs/prodajna mesta linken olvashatunk bővebb tájékoztatást.