2024. április 25., csütörtök

Szegeden lendültek meg legjobban az albérletdíjak

Egy év alatt Szegeden ugrott meg legjobban – 44 százalékkal – egy átlagos garzon bérleti díja. A sok új lakás miatt az országban egyedül Győrben csökkentek az árak – 23 százalékkal.

Magyarországon a napokban zárulnak az emelt szintű érettségi vizsgák. A diákok egy része szeptembertől a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, ami az adott városokban a bérelt lakások piacát is felpörgeti. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy a diákok és fiatalok körében a legnépszerűbbek a maximum 40 négyzetméteres budapesti garzonlakások, amelyeknek a bérleti díja 10 százalékos emelkedést produkált éves szinten. A debreceni garzonok bérleti díja 8 százalékkal, a szegedieké kiugró mértékben, 44 százalékkal emelkedett. Pécsen 14 százalékos a drágulás, Miskolcon szintén 10 százalékkal nőtt a bérleti díj, míg Győr kivételes helyzetben van, ott 23 százalékkal csökkent az átlagos bérleti díj a garzonpiacon. A győri bérleti díjak csökkenése részben azzal magyarázható, hogy megnőtt a kínálat, mert a városban rengeteg új lakás épült. A győri jelenség előrevetítheti a budapesti garzonlakások bérleti díjának mérséklődését is, hiszen a következő egy-két évben több ezer olyan lakást adhatnak át, amit befektetők vásároltak kiadási céllal.

A fenti elemzés tükrében a szegedi piaci körkép eléggé lehangoló: az egyetemisták nagy része már megtalálta a neki megfelelő ingatlant. Ráadásul, mint tapasztaltuk, kevés a kiadó lakás, és egyáltalán nem könnyű normálisan kinéző, megfizethető kérót találni Szegeden.

Vannak kiadó ingatlanok, csak nem mindegy, milyenek. Egy másfél vagy kétszobás berendezett lakást gyakorlatilag nyolcvan-kilencvenezer forint alatt nemigen lehet találni, ráadásul ezek a legkeresettebb ingatlanok – állítják a helyi ingatlanszakértők. Az Erasmus programban részt vevő diákok, akiknek köszönhetően tovább élénkül a kereslet, akár 1100 eurót is adtak a legdrágább szegedi lakásokért. Egy másik ingatlanközvetítő szerint sok ingatlan áll üresen a városban részben azért, mert a tulajdonosok eddig nem kapták meg azt az árat, amit például majd most, nyár elején simán megfizetnek a bérlők.

Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a bérlők egyre inkább a jó állapotban levő ingatlanokat keresik, tehát aki nem költ a lakására, az könnyen lehet, hogy nem tudja kiadni, vagy nem annyiért, mint amennyiért szeretné. Akinek van pénze az első havi albérleti díjra és a kéthavi kaucióra, még mindig nem biztos, hogy sikerrel jár. A szegedi lakásokat kínáló Facebook-csoportok hirdetéseiből ugyanis az derül ki, hogy a lakások kiadói nem szívesen engednek be a házukba dohányosokat, gyerekeseket és kisállattartókat sem.