2024. április 19., péntek

Megosztja a görögöket az Észak-Macedónia névhasználatról született megállapodás

Megosztja a görögöket Szkopje és Athén megállapodása arról, hogy ezentúl Észak-Macedóniának hívják az eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv államot - írta az AFP francia hírügynökség szerdán.

Szkopje és Athén keddi megegyezésével egy csaknem 27 éves vita végére kerülhet pont.
A görög lakosság egy része üdvözölte a megállapodást, míg mások nemtetszésüknek adtak hangot.
"Ez a mindenki javára váló megegyezés biztonságos környezetet teremt északi határunkon" - idézte a Ta Nea című görög napilap Vassziliki Georgiadou athéni egyetemi oktatót.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök jelentős diplomáciai győzelemnek nevezte a megállapodást, amelynek köszönhetően hatalmas történelmi lehetőség nyílik a barátságra, az együttműködésre és a kölcsönös fejlődésre a térségben. Zoran Zaev macedón kormányfő történelmi megoldásnak hívta az egyezményt.
Azonban nem mindenki nyilatkozott ilyen kedvezően az új név elfogadásáról.
Az ellenzékben lévő Új Demokrácia jobbközép párt szerdán jelezte, hogy bizalmatlansági indítványt tervez benyújtani Ciprasszal szemben a megállapodás miatt - mondta a Reuters hírügynökségnek a párt egyik forrása. Ezt a segélycsomagok reformjáról csütörtökön folytatandó parlamenti vitát követően terjesztik elő - tette hozzá.
A görög ellenzéket vezető Kiriákosz Micotákisz konzervatív politikus határozottan bírálta a megállapodást, szerinte "a macedón nyelv és nép elismerése elfogadhatatlan nemzeti kapituláció".
Micotákisz azt kérte szerdán a parlamenttől, hogy bocsássa szavazásra az új elnevezést még azelőtt, hogy az erről szóló megállapodást aláírja a két ország külügyminisztere. Hivatalosan meg nem erősített görög sajtóértesülések szerint erre a hét végén kerülhet sor a görög-macedón-albán hármashatárnál található Preszpa-tónál.
A csekély parlamenti többséggel rendelkező Ciprasznak kritikusai szerint nem áll hatalmában, hogy érvényt szerezzen a megállapodásnak, amelyet még koalíciós partnere, Panosz Kammenosz nacionalista politikus is elutasít.
"Ez nem megoldás, hanem nemzeti vereség" - szögezte le Aposztolosz Cicikosztasz, Makedónia görög tartomány három kormányzójának egyike.
A megállapodás azt követően válik hivatalossá, hogy a macedón parlament ratifikálja, a macedón lakosság az ősszel megtartandó népszavazáson elfogadja, majd a görög törvényhozás is megszavazza azt.
"Három akadály" - foglalta össze az Etnosz című görög újság. A Kathimerini című napilap szerint az egyezmény tele van megválaszolatlan kérdésekkel.
"Ez előzetes megállapodáshoz hasonlít, több végrehajtási szakasszal, így óvatos várakozásokkal kell tekintenünk rá" - figyelmeztetett Konsztantinosz Filisz, az athéni Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének kutatásvezetője a Szkai görög tévécsatornán.