2024. április 19., péntek

Szerbiában marad a Fiat

Új modell helyett az 500L hibrid változatát gyárthatják majd

Szerbiában marad a Fiat 500L gyártása – erősítette meg hivatalosan is Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója. Kiemelte azt is, hogy a Fiat nem azért jött az országba, hogy a tízéves szerződés lejártával elhagyja a kragujevaci létesítményt.

A munkások fellélegezhetnek, nem zár be a gyár (fotó: Beta)

A munkások fellélegezhetnek, nem zár be a gyár (fotó: Beta)

A Fiat vezérigazgatója bejelentette, hogy megkezdik az 500L modell hibrid verziójának (olyan motorral működő jármű, amelyet villamos energia hajt) a gyártását, valamint, hogy az elektromos autók gyártását a Fiat olaszországi üzemeihez igazítják. Megerősítette, hogy az említett modell gyártását Olaszországból Lengyelországba helyezik át, valamint azt is, hogy a következő öt évben a Jeep, az Alfa Romeo és a Masserati modellek gyártására helyezik a hangsúlyt.

Sergio Marchionne és munkatársai szerint az FCA-csoport – amely stabilizálta a pénzügyi helyzetét a múlt év folyamán – a remények szerint a következő öt évben megkétszerezi a nyereségét.

A kragujevaci autógyár alkalmazottait mindenképpen megörvendeztette ez a hír, hiszen attól tartottak, hogy a tíz évre megkötött szerződés lejárta után az olasz vállalat elhagyja az országot, a munkások pedig az utcára kerülnek – írja a Danas napilap. A szakszervezetek is elégedettek a Fiat autógyár döntésével. ,,Sehol máshol nincsenek ilyen feltételek, mint amilyenek vannak Szerbiában” – vélik a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet képviselői. Zoran Stanić, a szakszervezet tagja szerint nemcsak az egyik legkorszerűbb üzemmel, de tapasztalt és olcsó munkaerővel is büszkélkedhet a kragujevaci gyár.

A kragujevaci munkások különösen annak örültek volna, ha egy új Fiat-modellt is gyárthattak volna, mert az szavatolta volna a gyár kapacitásának teljes körű kihasználását, erre azonban, úgy tűnik, egyelőre várni kell.

A Fiat 500L hibrid modellje, amelyet a kragujevaci üzemben gyártanának, mintegy 17 ezer euróba kerülne – írja az Ekapija portál.

Az autó árát a gyártók hibrid és a szokványos modellek árának összevetésével határozták meg. A hibrid változatok 45–50 százalékkal drágábbak a hagyományos modelleknél, amelyeknek a kezdőára 11 500 eurónál indul. Így végül ez az ár 17 ezer euróra módosul.

Sergio Marchionne azt is elmondta, hogy a népszerűvé vált Fiat 500 ideális volna ahhoz, hogy száz százalékban elektromos autóvá váljon, és bejelentette a Fiat 500 Giardinierának, a legkisebb modell továbbfejlesztett változatának a gyártását.