2024. március 29., péntek

Szerbiában több, Zomborban kevesebb a migráns

A Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) jelentése szerint Szerbiában 253 személlyel emelkedett a migránsok száma május második felében. Az újonnan érkezettek kétharmada Afganisztánból, Pakisztánból és Irakból érkezett férfi. A jelentés 3041 menekülttel számol, akiket 90 százalékban a 18 szerbiai befogadóközpontban helyeztek el, mintegy 300-an nem vonultak táborba. Felük Belgrádban tartózkodik, a többiek a lezárt magyar és horvát határ közelében táboroznak.
Május utolsó hetében 76, Zombor környékén a szabad ég alatt éjszakázó férfit gyűjtött be és szállított a piroti és bosilegradi menekülttáborokba hatóság. Az elmúlt hónapban Magyarország 41 személy menekültjogát ismerte el.
A zombori befogadóközpontnak jelenleg 115 lakója van, zömmel családok, köztük 48 gyermek. Az Ivo Lola Ribar és az Avram Mrazović Általános Iskolákba 27 migráns gyerek jár, elsőtől a nyolcadik osztályig, a táborból kisbusszal szállítják őket iskolába és vissza. Az útiköltséget az UNHCR finanszírozza.
A zombori befogadótábor ideiglenes szállást ad a migránsoknak, legtöbben 2-3 hetet töltenek itt, van, aki valamennyivel hosszabb ideig marad. Garantált a rendszeres étkeztetésük, kapnak ruhát, lábbelit, tisztálkodószereket, kijárhatnak a városba. A tábor elhagyásakor jelentkezniük kell a személyzetnek, hogy tudják, hol tartózkodnak. Szabadon vásárolhatnak, egyedül szeszes italt tilos bevinni a táborba.
Azóta, hogy a táborból eltávolították a suhancokat, és családokat hoztak helyükbe, nem történt incidens a migránsok és a helyi lakosság között.
A Zomborban tartózkodó migránsok leginkább Szabadkára távoznak, ott néhány nap alatt megkapják a szükséges okmányokat, így elindulhatnak Magyarország felé.