2024. március 29., péntek

Megvédik a töltést és az utat

A zentai Népkertben zárt csatorna épül

A zentai Népkertben a sportcsarnok mellett vezető aszfaltút mentén megszűnik a nyílt vízelvezető csatorna, amely annyira közel van az úthoz, hogy helyenként már acéllemezekkel kellett megerősíteni az út menti rézsűt, mert a kiadós esők nyomán a csapadékvíz kikezdte, és omladozni kezdett a föld az út menti csatornába.

A népkerti út és a töltés között csővezeték váltja föl a nyitott kanálist (Gergely József felvétele)

A népkerti út és a töltés között csővezeték váltja föl a nyitott kanálist (Gergely József felvétele)

A kavicságyra fektetett vastag betoncsöveknek köszönhetően megszűnik az út melletti kanális, amely a Tisza védvonalát, a töltést is instabilabbá teszi. Magas vízállás esetén buzgárok jelentek meg, ami árvízvédelmi szempontból jelent veszélyt.

A most lefektetésre kerülő csővezeték felett 1,5–2 méter vastagon az aszfaltút szintjéig 12 000 köbméter homokkal töltik föl az aluljárótól a DTD pumpaházáig terjedő területet. Ennek köszönhetően újabb parkoló vagy egyéb közhasznú terület kialakítására nyílik lehetőség.

Tegnap délután Slavko Vrnčić, a Vajdasági Vizek Közvállalat igazgatója, Czegledi Rudolf polgármester és Varga Viktor, a községi tanács tagja meglátogatta Népkertben folyó munkálatokat.

– A munkálatok értéke megközelíti a 36 millió dinárt, aminek tíz százalékát a zentai önkormányzat, a többit pedig a Vajdasági Vizek Közvállalat adja. A kivitelező a zentai DTD vállalat. A Tisza magas vízállása miatt a munkálatok néhány hete kezdődtek, de a hónap végéig várható, hogy el is készülnek vele. Többfunkciós beruházásról van szó, egyrészt árvízvédelmi előnyökkel jár, másrészt a homokfeltöltés megtámasztja a népkerti utat, és nem utolsósorban a sportcsarnok közelében új teret kapunk, amelyet be tudunk építeni az elkövetkező években – foglalta össze az beruházás lényegét Czegledi.