2024. március 29., péntek

Magyar környezetvédelmi szak csak Csókán

A csókai középiskola kínálata a 2018/19-es tanévre

A Csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola is készül már a következő tanévre: hat szakra iratkozhatnak a leendő diákok, akiknek az első évben az iskola ingyenesen biztosítja a tankönyveket. Bata József, az intézmény igazgatója lapunknak beszámolt a szeptemberben nyíló képzésekről:

– Magyar nyelven nyílik a környezetvédelmi technikus szak, amely négyéves, és a tanulmányok befejezése után számos, a munkaerőpiacon egyre inkább keresett egyetemi szakon van lehetőségük továbbtanulni a diákoknak. Környezetvédelmi diplomával elhelyezkedhetnek például hulladékkezelő üzemekben, a gyógyszer- és élelmiszeriparban, de még meteorológiai intézetekben és természetvédelmi rezervátumokban is. Harminc diákot várunk az osztályba, de már tizenöt tanulóval is meg tudjuk indítani a képzést. Bízunk benne, hogy lesz elég jelentkező, hiszen a legnagyobb érdeklődés ez iránt a szak iránt mutatkozott, és azt is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ez a képzés egész Vajdaság területén csak Csókán nyílik meg magyar nyelven. Az élelmiszer-előállítás és -feldolgozás keretében magyar nyelven nyílik meg a hentes- és a pékképzés duális oktatásban. Ez azt jelenti, hogy a diákok heti egy-két alkalommal a pékségben és a vágóhídon töltik majd a gyakorlatot – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy szerb nyelven a hagyományos női fodrász mellett két új kohászati szakképzés indul: az öntő, valamint a vas- és acélolvasztó. Ezek – szintén duális képzésben – az Autoflex Livnica és a Stara Livnica öntödék együttműködésével valósulnak meg.

Az intézmény ajtaja nyitva áll minden érdeklődő előtt: kérdések esetén személyesen, telefonon, de még az iskola Facebook-oldalán üzenetben is informálódhatnak az iratkozó diákok.

Az iskola pillanatnyilag tizenkét tagozattal működik, amelyből hat magyar és hat szerb. Ez összesen 105 diákot jelent.