2024. április 25., csütörtök

A japán kormányfő reméli, hogy a találkozó az észak-koreai válság megoldásához vezet

Reményének adott hangot kedden Abe Sindzó japán miniszterelnök, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Szingapúrban lezajlott találkozója elvezethet a megoldáshoz az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program jelentette fenyegetések, illetve a Phenjan által évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok ügyében is.

Abe Sindzó japán miniszterelnök (fotó: Mandiner)

Abe Sindzó japán miniszterelnök (fotó: Mandiner)

"Észak-Korea gazdag ásványkincskészlettel és szorgos munkaerővel bír, fényes jövő elé néz, ha a megfelelő úton halad tovább" - mondta Abe Mahathir Mohamed malajziai miniszterelnökkel folytatott tokiói megbeszélését követő sajtótájékoztatóján.
Abe közölte: a jövőben szorosan együttműködik a malajziai kormányfővel annak érdekében, hogy "erőteljes üzenetet küldjenek Észak-Koreának".

Mahathir azt mondta: reményei szerint Washington és Phenjan elfogadja annak tényét, hogy ha eredményeket akarnak elérni, a további kétoldalú megbeszélések során mindkét félnek fel kell készülnie arra, hogy engedjen a másiknak. "Nem fog kedvező eredményekkel járni, ha azt várják el, hogy csak az egyik oldal tegyen engedményeket" - mondta.
A malajziai kormányfő előzőleg a Nikkei Asian Review című japán lap által hétfőn közzétett interjújában bejelentette, hogy országa újból megnyitja phenjani nagykövetségét, jelezve, hogy vége a két ország között annak a viszálynak, amely Kim Dzsong Un féltestvérének, Kim Dzsong Nnamnak a tavaly februári Kuala Lumpur-i meggyilkolása miatt alakult ki országaik között. A szingapúri csúcstalálkozóval kapcsolatban több japán politikus is megszólalt. Kono Taro japán külügyminiszter kijelentette: Tokió arra összpontosít, hogy Phenjan valóban tanúbizonyságot tesz-e tömegpusztító fegyvereinek és rakétáinak leszereléséről. Onodera Icunori japán védelmi miniszter azonban figyelmeztetett: még ha tettek is bizonyos ígéreteket a csúcstalálkozón, Japánnak nem szabad óvatlanná válnia, amíg gyakorlatba nem ültetik azokat.
Az észak-koreai atommentesítés mellett Tokiónak fontos célja az is, hogy megoldást találjanak a Phenjan által évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok kérdésére. Abe a csúcstalálkozó előtt kijelentette: hajlandó lenne Kimmel találkozni ennek érdekében.
Kono Taro e kérdéssel kapcsolatban rámutatott: az emberrablások ügyében Phenjannak és Tokiónak egymás közt kell majd dűlőre jutnia.
A japán külügyminiszter szerdán Dél-Koreába utazik, hogy a szingapúri csúcson ugyancsak részt vevő Mike Pompeóval, az amerikai diplomácia vezetőjével, illetve Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszterrel találkozzon.
Japán számára Észak-Korea atom- és ballisztikus rakétaprogramja jelenti biztonságára a legnagyobb fenyegetést, hiszen Phenjan rakétakísérletei során a Japán irányába lőtte ki tesztrakétáit, amelyek általában a Japán-tengerbe csapódtak. Tavaly az egyik közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta azonban át is repült a szigetország felett.