2024. április 18., csütörtök

A visegrádiak szövetségét nem sikerült megbontani

Orbán: Egy igazi közép-európai reneszánsz előtt állunk – Pellegrini: A szlovák kormány folytatni akarja a jó kapcsolatok építését Magyarországgal

Peter Pellegrini, a távozni kényszerülő Robert Ficót váltó új szlovák miniszterelnök ma először járt hivatalos látogatáson Budapesten. Orbán Viktor magyar kormányfő katonai tiszteletadással fogadta a magas rangú szlovák vendéget. A tárgyalást követően közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen Peter Pellegrini hangsúlyozta, Szlovákia folytatja a jó kapcsolatok építését Magyarországgal. Orbán Viktor köszönetet mondott Szlovákiának, amiért kiállt déli szomszédja mellett a migránsválság kellős közepén is.

A magyar kormányfő katonai tiszteletadással fogadta a szlovák miniszterelnököt (Fotó: MTI)

A magyar kormányfő katonai tiszteletadással fogadta a szlovák miniszterelnököt (Fotó: MTI)

Egy sikeres régió két sikeres országának találkozójaként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott budapesti megbeszélését.

A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján az Országházban Orbán Viktor azt mondta: a szlovák–magyar együttműködés és a visegrádi négyek (V4) partnersége a közös európai sikerhez járul hozzá. Ha ugyanis vannak sikeres országok, amelyek sikeres régiókat alkotnak, akkor van sikeres Európa – fogalmazott, úgy értékelve, hogy a V4 többé nem a szegény országok szövetsége, hanem olyanoké, amelyeket nagy gazdasági dinamika, óriási fejlődési lehetőség, fegyelmezett pénzügyek, az európai szabályokat betartó kormányok és nagy tervek jellemeznek.

Szavai szerint „a nagy alkotás korszakában van Közép-Európa, egy igazi közép-európai reneszánsz előtt állunk”.

A kormányfő egyúttal köszönetet mondott szlovák kollégájának a határvédelemben nyújtott segítségért, azért, hogy Pozsony „a nemzetközi vihar kellős közepén” is kiállt Magyarország mellett. „Ezt hosszú ideig nem fogjuk elfelejteni” – hangsúlyozta.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva Orbán Viktor elmondta, a két ország közötti gázvezeték-összeköttetés után a villamosenergia-hálózat összekapcsolásán is dolgoznak a szakemberek két ponton. A határkapcsolatok témájában közölte: a határátkelők nyitásának köszönhetően csökkent az átkelők közötti átlagos távolság – ami ma 20 kilométer –, és épül az új komáromi Duna-híd is, amely lehetővé teszi az áruforgalom jelentős növelését. A közös V4-es célok közül megemlítette a Budapest–Varsó gyorsvasút megépítését Pozsonyon keresztül.

Orbán Viktor végül örömét fejezte ki a szlovákiai magyar közösséget érintő szlovák kormányzati intézkedések, például a kisiskolák ügyében tett lépések, a többnyelvű vasúti táblák és a kisebbségi kulturális alapon keresztül nyújtott támogatások miatt.

A miniszterelnököt a tájékoztatón megkérdezték arról, hogy az új olasz miniszterelnök nem engedi kikötni a migránsokat szállító hajókat. „Végre” – kommentálta a hírt, úgy fogalmazva: olyan lehangoló volt azt hallani éveken át, hogy a tengeri határokat nem lehet megvédeni, hogy az embernek szinte az élettől is elment a kedve. Példaként hozta, hogy Ausztrália is képes magát megvédeni.

„Most azonban visszatért az eddig hiányzó akarat Olaszországban a tengeri határok megvédéséhez, ami változást hozhat az európai migrációs politikában” – mondta. Egyúttal mindenben támogatásáról biztosította az új római kormányt.

Azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel német kancellár szerint a magyar határkerítés Németországot is védi, Orbán Viktor arról beszélt, hogy a magyar–német kapcsolatok szerinte remek állapotban vannak, és ő sosem volt társ abban, hogy szembeállítsák a két országot, illetve vezetőit.

„A szlovák kormány folytatni akarja a jó kapcsolatok építését Magyarországgal, mert ez jó az embereknek, a gazdaságnak és a régiónak is” – mondta Peter Pellegrini a sajtótájékoztatón.

A szlovák kormányfő hozzátette: a visegrádi országoknak az elmúlt időben sikerült megtartaniuk az egységet, kiálltak a nemzeti értékeik mellett, és nem engedték, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk. Szlovákia a V4 elnökeként továbbra is ezt az egységet tekinti majd az együttműködés alapjának – jelentette ki.

Peter Pellegrini hangsúlyozta: a V4-es országok sok nehéz döntést hoztak meg, gazdaságuk jól fejlődik, így minden joguk megvan arra, hogy ne csak passzívan nézzék az európai folyamatokat, hanem javaslatokat adjanak, milyen irányba haladjon az EU. Kifejtette: az elmúlt egy évben a visegrádi csoport elnökeként Magyarország fontos szerepet töltött be. Sok próbatételt éltek meg a visegrádi csoportban, és amikor kemény döntések előtt álltak, hatékonyan segítettek egymásnak – értékelte. Mint mondta, a migrációval kapcsolatos közös álláspontjukról is bebizonyosodott, hogy nekik van igazuk, kiderült, hogy amit rájuk akartak kényszeríteni Nyugat-Európából, az nem működik.

A szlovák miniszterelnök a kétoldalú kapcsolatokat illetően elmondta: a bilaterális kapcsolatok rendkívül jók, és remélhetőleg ez a jövőben is így lesz. Kitért arra: jó, hogy az észak–déli infrastrukturális összeköttetésekre összpontosítanak, mert ez előnyös az egész régiónak is, ahogyan az autópálya-összeköttetések kiépítése is.

Peter Pellegrini szerint a jó baráti viszony alapvető feltétele a prosperitásnak, és ha „Magyarországnak jól megy, az jó Szlovákiának is”.