2024. április 25., csütörtök

Házi olvasmányok ajándékba

Az MNT könyvcsomagja a nyári szünidő kezdete előtt eljut az iskolákba
A bácskertesi gyerekek a könyvekkel

A bácskertesi gyerekek a könyvekkel

A Magyar Nemzeti Tanács e tanévben már második alkalommal ajándékoz könyvcsomagot a vajdasági általános iskolák könyvtárainak. Összesen 77 általános iskola 111 épületében kerül kiosztásra az egyenként mintegy 20 ezer dinár értékű ajándék, amely házi olvasmányokat, szakkönyveket, és ifjúsági irodalmi regényeket is tartalmaz. Tegnap a bácskertesi József Attila és a szabadkai Széchenyi István iskolában adta át Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a könyvcsomagot.
Rendkívül színvonalas műsorral köszöntötték a bácskertesi (Kupuszina) József Attila Általános Iskola tanulói a könyvajándékkal érkezett Jerasz Anikót, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökét tegnap délelőtt. A rendezvényen előadott kórusénekek, hangszeres muzsika, vers- és mesemondások érzékeltették, hogy a pedagógusok olyan feladatokat adtak a gyerekeknek, amelyek teljesen beleillettek korosztályuk ízlésvilágába, így lelkes és kedves produkciók születtek, különösen a fúvósok előadásai voltak megnyerőek, a teremben jelen lévő óvodások (is) fergeteges tapssal jutalmazták őket.
Az iskola tanulóit és az MNT képviselőjét Csíkos Sándor igazgató köszöntötte, és a műsor végén megköszönte az adományokat.
Jerasz Anikó a gyerekekhez szólva tolmácsolta Hajnal Jenő, az MNT elnöke jókívánságait, maga is jó jegyeket és kellemes vakációt kívánt nekik, egyben kérte őket, hogy ősztől szorgalmasan forgassák az iskolakönyvtárba kerülő házi és egyéb olvasmányokat, mert a könyvek által szerethetik meg anyanyelvüket, az olvasást és az irodalmat, bővíthetik ismereteiket és szókincsüket.
Lapunknak nyilatkozva Jerasz Anikó elmondta, hogy ebben a tanévben először októberben, a gyermekhét és a könyvhónap alkalmából juttatott el az MNT könyvcsomagot minden vajdasági általános iskolába, amelyben magyar nyelvű oktatás folyik. Most második alkalommal kerül sor ilyen akcióra a magyar kormány Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.
– A csomagban megtalálható a dr. Raffai Judit által írt, Népi hagyományok című könyv is, amely most került kiadásra a belgrádi Tankönyvkiadó Intézet jóvoltából. Fontosnak tartottuk, hogy ez a kiadvány is benne legyen a csomagban, hiszen az elsősöknek szól, de ugyanakkor munkájuk során hasznára válhat az osztálytanítóknak is. A házi olvasmányok az elsőtől a nyolcadik osztályig mindenkit megszólítanak, a csomagba igyekeztünk olyan kiadványokat is bevonni, amelyek a gyerekek mostani érdeklődését kitöltik, így megtalálhatók benne pl. a Harry Potter-könyvek is – mondta az ajándék célba juttatója.
A könyvosztás során 77 vajdasági általános iskola 111 épületébe juttat könyvcsomagot a tanév végéig az MNT, a beruházás értéke megközelítőleg kétmillió dinár.

A szabadkai Széchenyi iskolában is nagy örömmel fogadták a könyvcsomagot

A szabadkai Széchenyi iskolában is nagy örömmel fogadták a könyvcsomagot


– A Magyar Nemzeti Tanács egyik fő célkitűzése az anyanyelvi oktatás megőrzése, fejlesztése és minőségének emelése, ezt több síkon munkálkodva igyekszik elérni, köztük a könyvakcióval, hogy a diákok új, érdekes könyveket kölcsönözhessenek az iskolakönyvtárból, és általuk kedveljék meg anyanyelvüket, az irodalmat és magát az olvasást – fogalmazott Jerasz Anikó.
A könyvosztás második körének első állomása volt Bácskertes. A második állomás – szintén tegnap – a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola volt, ahol szintén Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke adta át a könyveket.
– A vakáció kezdete előtt minden általános iskolába eljuttatjuk a könyvcsomagokat. A könyvcsomag minden korosztályhoz szól, legyen szó kötelező olvasmányról, szakkönyvről, vagy ifjúsági irodalomról. A könyvcsomagokat attól függően állítottuk össze, hogy az adott intézményben hogyan valósul meg a magyar nyelvű oktatás. A Magyar Nemzeti Tanács fontosnak tartja, hogy a magyar nyelvű oktatás színvonalának fejlesztésén dolgozzon, ez az elmúlt években is megmutatkozott. Az iskolakönyvtárak állományát folyamatosan bővítjük, hiszen bármennyi könyvvel is rendelkezik egy-egy iskola, a könyvtár mindig bővíthető, és mindig szükség van a bővítésre. Az új könyveknek még az illata is más, szívesebben forgatják a gyerekek, és hiszünk abban, hogy az új könyvek lapozása közben a gyerekek olyan irodalmi élményben részesülnek, ami megszeretteti velük az irodalmat, az olvasást és az anyanyelvet – nyilatkozott Jerasz Anikó.
A könyvek között megtalálható Harry Potter sorozatot különösen nagy örömmel fogadták az általános iskola diákjai.
– Jelenleg a könyvtárunkban mintegy 30 ezer könyv található. Mindig örülünk, ha gyarapodhat a könyvtárunk, saját erőből is vásárolunk évről évre új könyveket. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a diákokkal megszerettessük a könyveket és az olvasást, valamint hogy megismerkedjenek a modern irodalommal. A gyerekek szívesen járnak a könyvtári szakkörre is, szeretnek olvasni. Sajnos ahogy a gyerek korosodik, úgy csökken az olvasókedve, ezt azzal igyekezünk megelőzni, hogy alsós kortól kezdve próbáljuk a gyerekeket az olvasás szeretetére nevelni, és közelebb hozni hozzájuk a könyveket, hiszen a könyv az érték – hallhattuk Weiss Vesnától, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola igazgatónőjétől.