Ne az utcáról üzenjenek!

A kormány hajlandó tárgyalni az üzemanyag áráról, de szeretné tudni, ki szervezi az útlezárásokat – Megbírságolják azokat, akik szabálysértést követnek el az utakon

v-ár

2018. június 12., 09:34 >> 2018. június 12., 21:53

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Péntek óta tartanak a gépjármű-vezetők útlezáró tiltakozásai az ország nagyobb városaiban. A tiltakozók az üzemanyag árával elégedetlenek, s azzal, hogy az állam túl magas jövedéki adót rótt ki a benzinre. A kőolaj világpiaci árának kedvezőtlen alakulása után a hazai benzin is jóval drágább lett. Kilenc dinárral drágult a benzin az év eleje óta, és 11 dinárral magasabb a gázolaj literje. Az útlezárások a közösségi hálózaton szervezett tiltakozások, melyek a városok bizonyos forgalmi gócpontjain egy időre ellehetetlenítik a közlekedést. Újvidéken tegnap 7.20 órakor az elégedetlen sofőrök eltorlaszolták a Futaki úti piacnál a Felszabadulás sugárutat és a Futaki utat is. A járműveket délelőtt 11 órakor távolították el teljesen a helyszínről. A közlekedési rendőrség videofelvételeket készített az utakra parkolt gépkocsikról, és szabálysértési bírságok küldését helyezte kilátásba. Belgrádban egy rövid időre reggel a Gazela körüli városnegyed állt zárlat alatt, itt azonban nem várt fejlemény következett be: a közlekedési dugókat figyelő kamerákat kikapcsolták, s nem tudni, hogy ez összefüggésben áll-e a tiltakozással. Az újságíróknak azonban nem kívántak nyilatkozni a téma kapcsán a városi szervek, így nem lehetett megtudni, hogy ezzel a lépéssel a bizonyítékokat szerették volna-e eltüntetni a fővárosban. Kragujevacon és Mladenovacon is hosszabb-rövidebb ideig tartottak a zárlatok, és a Szerbiai Utak Közvállalat a honlapján arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a Sremska Mitrovica–Šabac, Sremska Mitrovica–Drenovac, Mali Zvornik–Rogačica, Ruma–Šabac, Fehértemplom–Kovin utakon is dugók alakultak ki a tiltakozások miatt. Az esti órákra is hasonló megmozdulásokat hirdettek a közösségi hálózaton szervezkedő csoportok. 

A tiltakozások kapcsán Nebojša Stefanović belügyminiszter tegnap kijelentette, hpgy a kormány és ő maga is hajlandó tárgyalni bárkivel bármilyen kérdésről, de nem úgy, hogy valaki az utcáról próbál meg nyomást gyakorolni.

– Az utcáról nekünk senki sem fog parancsolni, onnan nem mondhatják meg, mit csináljon, hogyan cselekedjen a kormány. Mindig készen álltunk arra, hogy tárgyaljunk minden kérdésről, az utca azonban nem diktálhatja, hogyan viselkedjen a kormány – jelentette ki nyilatkozatában a belügyi tárca vezetője a Szerbia Palotában.

Újvidéken tegnap reggel az elégedetlen sofőrök eltorlaszolták a Futaki úti piac környékét (Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken tegnap reggel az elégedetlen sofőrök eltorlaszolták a Futaki úti piac környékét (Dávid Csilla felvétele)

DRÁGA MULATSÁG A TILTAKOZÁS

A miniszter elmondta, véleménye szerint a szervezők nélküli, spontán autós gyülekezés nem tarthat sokáig, de arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy autójuk utcán vagy közúton, autóúton való egyszerű „leparkolásával” szabálysértést követnek el, s tiltakozásnak ez a formája nincs összhangban a gyülekezési jogról szóló törvénnyel. Aláhúzta: szabálysértési feljelentést tesznek a rendőrök minden olyan helyen, ahol az autósok nem tartják magukat az előírásokhoz. Ismertette a díjszabást is: a vezetőket 20 és 40 ezer dinár közötti büntetés sújtja, amikor az autóúton a közlekedési sávban állítják meg a gépkocsijukat, 10 és 20 ezer dináros a bírság, ha a leállósávban parkolnak, és ötezer dináros fix büntetés vár azokra, akik más utakon, utcákban akadályozzák a közlekedést az érvényben lévő előírások alapján. Ha valaki rendőri felszólításra sem hajlandó eltávolítani az autóját a forgalmat akadályozó helyről, további 20–40 ezer dináros bírsággal sújtható, illetve három hónapra elvehetik az engedélyét, ráadásul hat büntetőpontot is kap a közlekedési rendőröktől.

A VÁROS FONTOSABB!

Azoknak, akik be nem jelentett tüntetést próbálnak szervezni, az állam 100 és 150 ezer dinár közötti bírságot számolhat fel, de eddig még senkit sem állítottak elő – számolt be a belügyminiszter, mert a rendőrség a megelőzés és nem a büntetés módszerét kívánja alkalmazni. Véleménye szerint a tiltakozó polgárok nem lehetnek tekintet nélkül a nem tiltakozók százezreire, nem akadályozhatják őket meg mindennapi kötelezettségeik teljesítésében. Három, négy, vagy nyolc ember nem képzelheti magát fontosabbnak egy egész városnál – hangsúlyozta a tárcavezető.

Újságírói kérdésre válaszolva Stefanović úgy fogalmazott, nincs érvényben különleges készültség a rendőrség kötelékeiben a tiltakozások miatt, az utakon és az utcákon is ugyanannyian vannak a hatóság tagjai, mint korábban.

EGY CSEKÉLY KISEBBSÉG TERRORJA

Arra szólította fel a tiltakozások szervezőit Aleksandar Vulin védelmi miniszter, hogy ne bújjanak meg a gépkocsivezetők mögött, fedjék fel, kik is valójában, s akkor beszélhet velük a pénzügyminiszter. Vulin kifejtette, a jövedéki adó csökkentésére vonatkozó követelésről a szerb kormány, s azon belül is a pénzügyi tárca vezetője dönthet, a pénzügyminiszter viszont nem tárgyalhat erről senkivel, amíg nem tudni, hogy ki áll a tüntetés mögött. Véleménye szerint a kormány, nem tehet eleget bizonyos követeléseknek, ha azt sem lehet tudni, ki fogalmazta meg őket, s pontosan mik az elvárások. Megismételte korábban is közölt meggyőződését, hogy politikai indíttatású megmozdulásnak lehetünk a szemtanúi, s hogy voltaképpen egy csekély kisebbség próbál nyomást gyakorolni és terrort kifejteni a többségre.

Újvidéken a járműveket 11 órakor távolították el a helyszínről (Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken a járműveket 11 órakor távolították el a helyszínről (Dávid Csilla felvétele)

EZEK KÁOSZT AKARNAK!

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy kis számú polgár veszélyezteti a többség mozgásszabadságát és biztonságát, s ekképp fejti ki az elégedetlenségét az üzemanyag ára kapcsán. Szerinte nem az utaknak, autóutaknak az eltorlaszolása a megoldás.

– Elállni az utat olyan gépkocsik előtt, amelyekben babák, idős személyek utaznak, különösen a napokban tapasztalható hőségben, nem tolerálható viselkedés, s ennek semmi köze nincs az üzemanyag árához, az a célja, hogy káoszt teremtsen országszerte – értékelte.

Mint hozzátette, az illetékes minisztériumok egyébként is vizsgálják az üzemanyag árának az alakulását, s elemzik, milyen intézkedések lennének igazán célszerűek. A minisztériumok meg fogják adni a megfelelő választ, arra azonban senkinek sincs joga, hogy veszélynek tegye ki más életét – jegyezte meg Mihajlović. Úgy fogalmazott, a kormánynak most az üzemanyag árának csökkentése mellett arról is gondoskodnia kell, hogyan akadályozza meg egyeseket abban, hogy korlátozzák másoknak a mozgásszabadságát. Szerbiában mindenkinek joga van arra, hogy hangot adjon elégedetlenségének, de nem úgy, hogy veszélyeztessen ezáltal másokat – húzta alá.

DEMOKRÁCIÁBAN MEGENGEDHETETLEN

A bányászati és energiaügyi minisztérium is elégedetlenségének adott hangot a kialakult tüntetések miatt, s törvénytelennek minősítette az útblokádokat. Aleksandar Antić minisztériumának az a véleménye, hogy nem szociális, hanem politikai indíttatása van a torlaszoknak, s ez semmi jót nem hozhat, esetleg árthat azoknak, akiknek sürgős ellátásra, beavatkozásra lenne szükségük. „Ez a politikai kisebbség politikai jellegű tiltakozása” – fogalmaztak a tegnap kiadott közleményben a minisztérium illetékesei, majd hozzátették: a demokráciában ilyesmi megengedhetetlen, az argumentumok hiányában bekövetkezett politikai pótcselekvésnek számít.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap